Turmalina (I)

Cel mai probabil in ultimul timp ati auzit de stul de des acest termen, poate ati primit si oferte pentru brauri cu turmalina… Ce este asta, ce contine, la ce ajuta, e util de stiut chiar si pentru a va creste nivelul general de cunostinte! Sa incepem!

Ce este turmalina si care sunt cele mai valoroase proprietati ale acestei pietre electrice unice

Turmalina este o piatra din grupul de aluminosilicati. Acesta este singurul mineral cu un camp electric constant. Emite micro-curenti, datorita carora este utilizat in mod activ in medicina. Diversele nuante ale pietrei atrag bijutierii care realizeaza bijuterii neobisnuite din ea.

Ce este turmalina?
Turmalina este un mineral care contine bor, aluminiu si siliciu. Piatra naturala se gaseste de obicei sub forma de cristale alungite. Intr-o sectiune transversala, cristalul neprelucrat are o forma triunghiulara. Prezinta o mare varietate de culori, motiv pentru care turmalina este adesea confundata cu pietre similare.

Compozitia pietrei include aproximativ 25 de elemente din tabelul periodic a lui Mendeleev.
Pot fi pretioase sau semi-pretioase – depinde de varietate, puritate si transparenta.

Felurile si culorile de turmalina

Culoarea turmalinei este determinata de compozitia sa chimica. Fiecare fel are numele sau:
roz-rosu – rubellite;
un cristal incolor rar se numeste – achroit;
verde – verdelite;
violet-rosu sau albastru profund – indigolite;
zmeura sau liliac – sibirit;
negru opac – sherl;
maro – dravit;
verde dupa-amiaza, maro seara – cameleonit ;
galben – tsilazit.
Cea mai cunoscuta turmalina policroma sau multicolora este de culoarea la pepenele verde, sau elbait. Are un miez rosu, apoi vine o dunga alba si o bordura verde. in sectiune, piatra seamăana cu o bucata de pepene verde. Un cristal alb cu suprafata neagra este numit „capul maurului”. Același cristal, dar cu marginea rosie sau portocalie este numit „capul turcului”.

O bijuterie rara paraiba, dobandita in Brazilia, are o culoare albastra sau verde si o stralucire de neon. Turmalina croma verde stralucitoare seamana cu un smarald. Turmalina birmaneza are o culoare rosie inchisa sau culoarea rodiei, similara cu o picatura inghetata de sange. Turmalina sub forma de filamente subtiri sau ace se gasesc uneori in cristalele de cuara. O astfel de piatra se numeste cuart rutil, sau paros.

VA URMA !

News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *