Recep Erdogan va desfiinta NATO?

Cand am scris ca Recep Erdogan se opune extinederii NATO am crezut ca se va ajunge la un compromis care sa dea ceva la schimb turcilor, azi insa cred a de fapt nu se va ajunge la nicio extindere, la fel cum sanctiunile impotriva lui Putin se vor finaliza cu nimic. Dar mai stiu si ca la momentul potrivit NATO se va razbina pe turci, cumva vor suferi si ei repercursiuni pentru ceea ce le face azi aliatilor. Problema este ca Turcia este cel mai important jucator in afara Rusiei la Marea Neagra, iar lupta pentru gazele din aceasta regiune sunt sigur ca joaca un rol important.

Recep Erdogan va desfiinta NATO?

Mai e putin pana se va lua o decizie cu privire la aderarea celor doua tari nordice la NATO, nu cred ca Turcia va ceda, iar Suedia si Finlanda nu au ce face, pentru ca nu le vad extradand pe cineva. Pe de alta parte SUA si aliatii sai sunt oarecum optimisti, ei spera ca vor gasi o cale de mijloc, prin care Turcia sa casigee va iar cele doua state sa poata adera cat mai rapid la NATO. Am vazut deja ca Uniunea Europeana a reusit sa impace si capra si varza, adica si Ungaria s-a declarat multumita, iar cel de-al saselea pachet de sanctiuni a fost aprobat. Intr-un fel se poate zice ca am mers inainte.

Pe de alta parte Recep Erdogan parea fi de  neclintit,  deci se intrevad putine sanse ca NATO sa numere cu inca doua state in plus. Dar se opt face aliante, de exemplu „doar” 29 de state din 30 sa semneze cu Suedia si Finlanda un tratat asemanator cu puntul 5 din statutul NATO, problema inchisa. Pana la urma daca Turcii nu vor sa-i apere pe nordici, ce poti sa le faci? Sa renunti la ei in NATO nu se poate, iar cum poti scoate o tara din NATO chiar nu stiu. Nu am stat sa le citesc statutul ca sa aflu, iar pe internet nu prea gasesti astfel de informatii. Deci teoretic nu se stie daca se poate sau nu sa dai afara o tara din NATO, cazul Turciei care isi exercita azi dreptul de veto in cazul largirii organizatiei.

News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *