Pot folosi o masca medicala de mai multe ori?

Produsul este de unica folosinta, dar multi sunt siguri ca, in absenta echipamentului de protectie, poate fi folosit din nou. Ce spun medicii?

Pot folosi o masca medicala de mai multe ori?

Datorita pandemiei coronavirusului, cererea de masti medicale a crescut printr-un ordin de marime. De exemplu, la Moscova acum este cu adevarat dificil sa cumparati o masca chiar si in farmacii. Si pentru cei care vad in ele un panaceu pentru virus (am scris deja in ceea ce protejeaza cu adevarat aceste produse), acestea sunt necesare in cantitati mari. De ce?

O masca poate fi purtata doar timp de cateva ore
Problema este ca un singur produs poate fi purtat nu mai mult de 2-3 ore. Apoi partea sa interioara devine umeda si ideala pentru reproducerea bacteriilor. In acest caz, masca trebuie indepartata cu atentie, fara a atinge suprafata externa principala si aruncata. Se dovedeste ca ai nevoie de cel putin 3-4 masti pe zi? Este posibil sa le folositi din nou – de exemplu, calcarea pentru dezinfectare?

OMS: mastile nu pot fi reutilizate

Daca uitati de expertii din canapea si apelati la parerea expertilor reali, situatia este aproximativ urmatoarea. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) arata clar ca mastile de unica folosinta nu pot fi reutilizate. Cititi aici recomandarile acestei organizatii de renume. Acelasi document interzice utilizarea unor analogi de tesut sau tifon:

OMS: In niciun caz nu este recomandat sa folositi masti din tesatura (de exemplu, bumbac sau tifon).
Acest lucru este cel putin ciudat, deoarece in urma cu aproape 10 ani, in timpul izbucnirii virusului A (H1N1), OMS a permis complet aceste inlocuiri – cu toate acestea, el a mentionat ca nu exista date despre eficacitatea lor. Iata un citat din ghidul de utilizare temporara a mastilor (2009):

Daca se folosesc astfel de produse improvizate, atunci acestea trebuie utilizate o singura data sau, in cazul unei masti de tesatura, trebuie spalate complet dupa fiecare utilizare (cu un detergent obisnuit la temperatura normala).
Adica, spalarea era inca permisa? Sa cautam informatii in alte surse.

G. Onishchenko: mastile din tesatura pot fi calcate
„Komsomolskaya Pravda” citeaza opinia fostului medic sanitar-sef Gennady Onischenko. El este increzator ca mastile protejeaza perfect impotriva gripei si a SARS, deci trebuie sa fie purtate in locuri publice. Dar despre refolosire?

Gennady Oniscenko:
Masca din tesatura, care trebuie pliata in cel putin sase straturi, trebuie calcata pe ambele parti dupa doua ore de uzura, iar o schimbare o singura data trebuie schimbata la fiecare 1-2 ore.
Prin masti de tesatura se inteleg produse care nu sunt destinate uzului medical. Dar ca mijloc de protectie, ei au si un loc unde sa fie.

Care este rezultatul? Masti medicale – DISPONIBILE!
Am studiat alte alte surse de renume, dar nicaieri nu am gasit informatii oficiale conform carora mastile medicale pot fi calcate sau spalate si refolosite. Prin urmare, cu referire la specialisti (si acest domeniu este cu mult peste competenta redactorilor nostri), va recomandam: sa folositi astfel de echipamente de protectie o data si nu mai mult de 2 ore. Daca nu aveti stocuri, le puteti pune in locuri aglomerate: de exemplu, in metrou.

News Reporter