Wabi-sabi – ce este si cu ce se mananca?

Acest articol se refera la filosofia spatiului personal.

Wabi (din japoneza „simplitate modesta”; wabi „simplitatea nepretentioasa” + sabi „retus de antichitate; pacificarea singuratatii”). „Wabi” este asociat cu modestie, singuratate, nu cu stralucire, ci cu forta interioara; „Sabi” – cu autenticitate arhaica, autentic.

O filozofie japoneza uimitoare bazata pe cunoasterea a trei realitati simple:

nimic nu dureaza vesnic,

nimic nu este terminat,

si nimic nu este perfect.

 

Se spune ca, „Wabi-sabi” – un cuvant nou in lumea designului“, care ne invata sa apreciem frumusetea efemera si autentica: cearsafurile botite, masa veche acoperita cu zgarieturi, sau lingura innegrita si zimtata, dupa parerea japonezilor, au o valoare mult mai mare decat lucrurile noi, mai scumpe – deoarece imperfectiunile fac ca fiecare lucru sa fie unic.

Filosofie si estetica „Wabi-sabi” este clara si aproape nu numai la japonezi – respingerea luxului ostentativ, non-banda rulanta, iar functionalitatea si simplitatea sunt din ce in ce mai populare in Europa si SUA

Wabi este indiferenta fata de bogatie, realizarea ca nu poti sa cumperi totul cu bani.

Wabi este fara echivoc o atitudine pozitivă fata de viata, care nu este supusa efectelor dificultatilor si temerilor. Ajuta la a vedea dincolo de dorinte ceea ce este cu adevarat necesar pentru viata.

Wabi-Sabi este prezenta in viata, in produsele alimentare naturale, ecologie, in armonie. Este in valoarea unei conversatii pe indelete in armonia unei case confortabile, in modestia comportamentului.

Wabi-sabi ii permite unei persoane sa se elibereze de dependenta acumularii si a bogatiei materiale excesive.

Wabi-Sabi este abilitatea de a se bucura de lucruri simple in viata, capacitatea de a se bucura de evenimentele de zi cu zi traite la maxim.

Potrivit revistei britanice de design „House Magazine”, filozofia Wabi permite sa fie apreciat ceea ce este, fara a incerca sa inbunatatesti in mod constant pe sine si casa ta, si este „un mare antidot pentru o societate construita pe bunuri de unica folosinta si bunuri similare intre ele”. Wabi-sabi este pentru cei care apreciaza autenticitatea si defectele: o oala de lut pentru flori, facute personal, o ceaaca de ceai, acoperita cu fisuri, un fular personal tricotat sau o carte recitita – toate acestea, in conformitate cu fanii filozofiei japoneze, reflectă trecerea timpului, ne ajuta sa vedem adevarata frumusete a lucrurilor si sa ne indragostim de ele.

A rupe tapetul vechi cu flori, a re-vedea floarea intr-un vas vechi de lut, departe de a fi perfect, a privi tava bunicii mai aproape si a se bucura de denivelarile sale, a eliberera apartamentul pe gramada de lucruri inutile si intr-adevar inutile pentru toti, pentru a realiza un minimalist in spatiul sau personal, in garderoba – nu este un lucru simplu, dar merita.

Verificat prin proprie experienta, credeti-ma.

Vedeti si un ALBUM cu tipuri de creativitate: design si decoratiuni interioare dupa filosofia Wabi-Sabi!

News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *