Valoarea cosului minim de consum 2019 – 2020

Valoarea cosului minim de consum in Romania pentru anul 2019 si 2020 a fost calculat de catre niste experti – zic si eu niste, pentru ca pana la urma nimeni nu-i ia in seama. Au stabilit ei ca pentru un trai decent in anul asta – cat a mai ramas din el si evident pentru inceputul anului 2020 o familie cu 2 copii si doi parinti ar trebui sa dispuna de un venit net de 6.954 de lei – adica la cursul de azi [ care evident nu va mai fi valabil din ianuarie si ne asteptam la unul de 5 lei – deci in euro ar veni cam 1456 de EURO. Mai exact fiecare sot ar trebui sa aduca acasa peste 700 de euro lunar, net!

Valoarea cosului minim de consum 2019 – 2020

Nu stiu de ce dar calculele aste apar facute doar sa ne enerveze, stati sa vedeti ce ne iese c and ajungem la o familie cu un copil, sau ma rog una monoparentala, dar si o singura persoana, necasatorita. Facand rapid un calcul ar reiesi ca un salariu decent ar fi de minim 3.477 de lei net, adica 5.943 de RON. Bai ati cazut in cap? Cine ia in Romania azi 1245 de euro brut? Asta la minim, adica la amaratul – desi la ce calcule vedem in poza de mai jos, numai amarat nu poti sa-i zici unei persoane care se imbraca lunar de 670 lei/4 persoane. Poate o trebui cand cresc copii, dar nu prea cred ca asta e decenta intr-o romanie unde minimul pe economie nu ajunge nici pentru mancare!

Un roman la limita de jos a traiului ar trebui sa economiseasca 7.584 de lei pe an. Dar sa trecem la familia cu un copil, unde aceiasi specialisti au decis ca ar avea nevoie de 5.918 lei pe luna si una fara copii de 4.383 lei pe luna. Facand diferenta ar rezulta ca pentru un copil ai avea nevoie lunar de „doar” 1.535 de lei! Bai, rezulta ca familiile monoparentale cu un copil si platiti la minimul pe economie ar trebui sa emigreze, aici nu au cum sa traiasca!

Acelasi studiu ne zice ca o persoana singura s-ar descurca cu doar 2.684 lei pe luna, ceea ce ar ok daca cineva ar da salarii de genul asta. Oricum nu pricep de ce daca esti cuplu ai avea nevoie de 3.477 de lei iar daca e singur ar cheltui cu 793 de lei mai putin. Eu vad exact invers, cand esti singur ai cheltuieli administrative mai mari decat in doi. Cel putn la mine asa fuctioneaza, mergem amandoi cu masina si nu cheltuim separat. Luam o singura masina, deci rata o imartim la doi, la fel cu casa si camera la hotel. Cum fac astia calculele nu inteleg si nici nu-i treaba mea, dar poate ar trebui sa ne gandim cum sa facem sa avem macar un trai decent in tara asta!

News Reporter