Rochia din vis

In 2011 la Muzeul Metropolitan din New York, cu sprijinul Institutului Costumului (in SUA exista si asa institut), a avut o expozitie incredibila „Savage Beauty”, dedicata geniului creator de moda, maestrului si designerului de moda Alexander McQueen. „Savage Beauty” sau „Wild Beauty” descriu foarte precis creatiile fantasmagorice si indraznete ale lui McQueen, dar si natura sa creatoare neanfranata, care cauta mereu pentru unele modele cu  totul diferite de spatiul obisnuit.

Rochia de vis a remarcabilului couturiers – Alexander McQueen.

Pentru McQueen, care prematur si tragic a trecut in nefiinta in anul 2010, realitatea nu a fost clara. In lucrarile sale este estompata linia dintre bine ai rau, fictiune si realitate, viata si moarte. McQueen nu odata, ci in mod repetat a fost numit „un artist in cautarea perpetua” care trece peste normele standard pentru crearea unui nou format radical in arta modei, care ar fi contrar  normelor generale estetice acceptate, provocand atat veneratie, cat si groaza. Fiecare prezentare de moda, care epurta numele McQueen, devenea o senzatie. Colectiile sale au smuls ntotdeauna doar aplauze zgomotoase.

In lucrarile designerului persista o imbinare dinistoria medievala, arta gotica Victoriana si moderna. Romantismul trecutului se invecineaza in mod inevitabil cu partea intunecata a acelor timpuri, asa ca in unele lucrari ale lui McQueen exista unele indicii de tortura medievala. Maestrul, cu toate acestea, nu-si vedea lucrarile drept agresive. El vedea in ele dragostea, care este intr-o lupta continua cu partea intunecata a personalitatii. McQueen a spus despre sine: „… N-am vrut sa produc in serie, am fost un croitor, asa ca am lucrat cu mare dragoste si grija. Multe din produse mele sunt facute doar de mana deoarece imi place reactia din timpul show-ului ”Wow!”.

Expozitia a prezentat aproximativ 170 de exponate de imbracaminte si accesorii create de McQueen in cei 20 de ani de, lucru silitor, indraznet, unde fiecare lucrare si fiecare detaliu are un sens si este o lucrare separata de arta. „Wild Beauty” a atras un numar record de vizitatori. Ea a devenit al opta cea mai vizitat expozitie din istoria muzeului, alaturi de  „Comorile lui Tutankhamon” (1978), Mona Lisa (1963) si expozitia lui Picasso, care a avut loc in 2010. Numai intr-o singura saptamana au venit 80 de mii de oameni sa se familiarizeze cu activitatea McQueen.

Cei, care din greseala nu au avut timp pentru a veni la New York ca sa simt geniul marelui couturiers, n-au disperat! In 2013, au plecat sa vada expozitia la casa de brand – la Londra, planificand excursia din timp si rezervand bilete de avion.

Vizualizati si GALERIA cu aceste impresionante modele houte couture, care au devenit istorie.

News Reporter