Incantatoarele SARI!

Pe drept ar fi sa spun, ca nu sunt mare fana a culturii si traditiilor indiene. Nu ma incanta nici filmele (in afara de unele), dansul, religia, dar nici nu ma dezgusta, un popor ca multe altele despre care nu stiu mare lucru.

Dar SARI !!! … Acestea sunt dragoste la prima vedere! Sunt atat de feminine, frumoase, si chiar o abundenta de paiete (pe care mereu le-am tratat cu precautie) nu strica acest costum!

Daca credeti ca diversitatea sari este limitata la ceea ce ati vazut in filmele indiene – va inselati! Va voi prezenta modele de sari, complet de lux de la designeri talentati.

Legenda despre cum a aparut acest costum minunat.

Mahabharata (epic antic indian), spune ca, odata regele Pandavas, juca zaruri cu clanul inamic Kauravas,el a pierdut cuferele cu bogatia, armata lui, pe mama si fratii lui, si pe el insusi. Ultima rata a fost sotia lui Draupadi – pe care, de asemenea, a pierdut-o. Castigatorul incantat a dat ordin de a o aduce in sala de sedinte, unde avea loc jocul pe frumoasa Draupadi.

Dar ea a refuzat sa mearga, spunand ca inca nu-i imbracata. Atunci slujitorul a apucat-o de par si a tarat-o ca pe o sclava obisnuita. Si toata lumea a vazut-o pe Draupadi plangand amar, cu un ultim efort tinand pe ea rochia pe jumatate cazuta. In durere, fara sa ridice capul, se afla sotul ei. Dusmanii rauvoitori au izbucnit in ras. Ei erau multumiti ca au reusit sa-l insulte pe Pandavas. Una dintre slugile lui Kauravas a decis sa rupa hainele de pe Draupadi pentru a acoperi numele ei pentru totdeauna de rusine. Cat n-a incercat Kaurav s-o dezbrace pe Draupadi, ea a ramas imbracata. Apoi castigatorii desfranati au apucat un capat al materialului subtire, care era fost si cu atentie drapat. Ei au continuat sa traga si s-o dezgoleasca, dar in zadar.

Deci, acum 5000 de ani, pentru prima data in sursele scrise au fost mentionate hainele vechi de femeie indiana – sari.

Cel mai simplu mod de a intriga un barbat este sa imbraci un Sari elegant, cu spatele deschis. Sari accentuiaza formele si, in acelasi timp ascunde defectele. Femeia imbracata in sari devine fragila si feminina. Sari nu depinde de tendintele modei. Imbracand sari femeia isi face propriul stil, chimband tesaturile, experimentand cu culorile si materialele. De aceea sari devine tot mai popular in intreaga lume. Succesul rochiei sari consta in simplitatea ei, confortul si eleganta.

Sari nu s-a schimbat de secole. Diferite popoare din India cu timpul au contribuit doar prin consumul de varietatile de tasaturi, aplicand noi moduri de draping. Locuitorii din sudul Indiei in mod traditional decoreaza o sari (de circa 8,2 m) ca pantaloni. La nationalitatile care traiesc pe teritoriul central si sudul Indiei, sari pare ca o rochie lunga europeana. Unele triburi poarta un sari ffara bluza. Lungimea unui sari clasic (5,5 m), permite sa fie drapat in partea de jos si infasurat in jurul corpului peste umar, arata foarte elegant.

Sari – mandria femeii indiene. Acesta poate fi executat din cea mai fina matase spumanta sau bumbac, cu culori pastelate si bogat decorat cu flori. Poate fi brodat cu fir de aur, decorat cu paiete. Sari sunt romantice, elegante, modeste, luminoase si nevinovate.

Sari – haine extrem de flexibile. Aceasta consta dintr-o bucata dreptunghiulara simpla de material (de obicei 8 metri lungime), care este infasurata in jurul corpului feminin. Designeri din antichitate, au creat aceasta haina versatila, nu au anticipat ca va deveni un fenomen in istoria modei. Designerii moderni noteaza intr-un sari, in plus fatade calitatile estetice, cum ar fi frumusetea si eleganta, beneficiile practice: este usor de spalat si calcat, nu restrange in miscari, subliniaza beneficiile siluetei de sex feminin, si, in acelasi timp, ascunde defectele figurii. Vizionand de departe, probabil nu fara curiozitatea inerenta a femeilor, interminabilele tendinte de schimbare in lumea modei, feleile indiene raman si astazi fidele rochiei nationale.

Tesutul din cele mai vechi timpuri a fost o afacere de familie, secrete comerciale erau transmise din generatie in generatie. Tesutul este greu si consumator de timp, de asta des la aceasta munca sunt angajati  barbatii. Cele mai scumpe tesaturi sunt efectuate de baieti cu degetele sensibile si tes intr-un anumit moment al zilei pentru ca ochii sa poata vedea culoarea naturala a firului. Firele sunt filate din coconii de viermi de matase. Apoi le fierb, coloreaza si infasura pe o bobina. Sunt colorate cu coloranti speciali, reteta pe care fiecare familie de tesatori o pastreaza in secret. Vopselile sunt cunoscute pentru rezistenta lor, ele nu se decoloreaza si nu se estompeaza la soare.

Tesaturile indiene sunt unice. Ele au proprietati remarcabile si ofera oportunitati nelimitate pentru modelare. Acestea sunt apreciate pentru culorile lor stralucitoare si decoratiuni bogate cu diverse ornamente. Unele tesaturi emit o lumina, ca pare a nu fi tesatura, ci o mmana de pietre semi-pretioase.

In cele mai vechi timpuri in India, dupa haina putea fi identificat apartenenta genului si clasei. Pentru oamenii obisnuiti, erau tesaturi din bumbac, pentru membrii familiilor regale impletita aur sau argint brocart. Brocartul de matase indian este tesut in baza lui de matase cu fire de aur sau argint. Aceste filamente formeaza pe tesatura modele florale delicate. Dar nu numai dupa tipul de material sau culoare erau deosebite castele – in India, chiar decorarea unui sari inseamna mult, si existau reguli speciale.

Vizualizati GALERIA cu aceste incantatoare SARI!

News Reporter