Putin, Lukasenko si Prigojin

Am zis ca e timpul sa scriem si o parere personala fata de evenimentele recente din Belarus, unde asa cum se stie prigojin a poposit de curand, iar Lukasenko este de departe cel mai mare sustinator a lui Putin. Nimic nou pana aici, insa mi-am amintit de o vorba din batrani – cand ceva pare a fi evident ( adevarat ) atunci sansele sa fie asa sunt de 99%. Mai exact: acum peste 500 de zile era evident ca Putin se pregateste sa invadeze Ucraina, americanii o spuneau sus si tare, dar nimeni nu credea, mai ales ca Rusia nega asta cu tarie. A trebuit sa se intample, ca sa inceapa lumea sa-si dea seama ca ar fi trebuit sa nu nege evidenta.

Putin, Lukasenko si Prigojin

Sa revenim in zilele noastre si la rebeliunea Wagner, condusa de Prigojin – nimeni nu o poate intelege, nici cum a fost posibila si nici cum s-a terminat. Voci mai informate sutineau si o spun in continuare ca este o manevra a Kremlinului. Se cauta tot felul de explicatii care de care mai neversomile, ca sa iasa la final concluzia ca Prigojin chiar a vrut sa ajunga sa-l dea jos pe Soigu si doar o minune a oprit marsul spre Moscova.

O alta observatie ciudata: imediat dupa ce Prigojin a decis sa se opreasca din marsul sau catre Kremlin, a fost amnistiat si a plecat in Belarus la Lukasenco. Miscarea nu a fost inteleasa niciodata, insa in contiunare cei care nu cred pana nu vad, sustin ca este imposibil sa fie o miscare ( poate cea mai sireata miscare ) a lui Putin. Acum cand trupele Wagner se indreapta spre Suwalki, iar polonezii se tem ca fasia dintre ei si Lituania ar putea fi ocupata parca scenariul pare mai clar.

Pe scurt cum vad eu situatia: toate dovezile duc la urmatorul scenariu – Rusia va face legatura terestra intre Belarus si Königsberg ( Kaliningrad ). Pasul 1, transfer de trupe si mai ales armament tactic langa granita de vest. Mutarea fara a parea o amenintare a lui Prigojin – singurul care a avut succes in ultimul an pe frontul din Bahmut. Cum s-ar spune tot mise-en-scène-ul e facut, urmeaza lovitura. Cand si cum sau daca, o sa vedem in zilele ce urmeaza. Actorii s-au pregatit, mai trebuie doar sa se ridice cortina. Totul mai depinde si de reactia NATO, daca ii va impiedica pe rusi sa-si puna planul in aplicare. pare cea mai logica mutare a Kremlinului, la fel cum revendicarea definitiva a Sevasopolului a fost in 2014. Iar rusul nu renunta asa de usor la planurile sale, o dovedeste istoria.

News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *