Japonia versus Romania

În Japonia, sotiei șefului administrației locale nu-i este ușor. Totul ține de caracteristicile lor geologice.
Dezastrele naturale au loc adesea în Japonia, iar locuitorii rămân fără casele lor. Ei trebuie să locuiască în săli de sport restaurate, case prefabricate temporare etc. Uneori chiar trebuie să stea în tabere de corturi.
Conform tradiției stabilite în astfel de situații, șeful administrației locale ar trebui să se mute temporar în zona dezastrului împreună cu soția sa. Și trebuie să aleagă cel mai prost loc unde să stea (dacă există de ales între un motel și un cort, trebuie să aleagă cortul). Tot acolo trebuie să se mute minimul necesar de funcționari.

Și bietul Khokim stă cu soția sa într-un cort. Ei dorm într-un sac de dormit. Soția gătește tăiței, aducând o butelie de gaz. Iar Khokim, stând călare pe o găleată răsturnată, ține întâlniri cu Ministerul Situațiilor de Urgență. Și frumusețea este peste tot: aer curat și oceanul.
Cât timp va trebui să stea așa? Până atunci, până când se rezolvă problema cu ultima victimă. Sensei este ultimul care părăsește orașul corturilor.
În Japonia, problemele răniților se rezolvă foarte repede și nu este vorba despre un fel de eficiență japoneză. Doar că, în antichitate, cineva a hotărât cu înțelepciune: este imperativ să trimiți un funcționar la locul dezastrului împreună cu soția sa.

Pentru că funcționarul însuși, singur, poate locui mult timp într-un cort: si-ar aduce sake, va începe să prăjească kebab, își va chema prietene, va va aranja un pescuit. Și-aar aranja o vacanță în natură. Este la fel cum se obișnuiește (se pare că mulți nu ar refuza să trăiască într-un cort lângă ocean timp de o săptămână sau două).
Dar soția nu le-ar oferi o asemenea fericire. Îi va mânca soțului zilele: ea s-a săturat să stea în cort, copiii așteaptă, grăbește-te cu afacerile, trebuie să plecăm acasă. Iar oficialul, oftând, rezolvă repede problemele.

Un om foarte înțelept a trăit în antichitate. Știa că trimiterea unui oficial era inutil. Doar cu nevasta. Cunoștea foarte bine viața și oamenii.

News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *