Moda de poveste a lui Christian Dior

In 1947, Christian Dior creeaza colectia sa de haine haute couture. Ea a fost geniala si scandaloasa. Europa saracita era impotmolita in epoca de handmade („do it yourself”), toate rochiile, gentile de mana si chiar palariile in anii ’40 erau create in regim de austeritate, cand colo apare o colectie mare, eleganta in stil parizian de rochii cu fuste pufoase, clopotel, colectia chiar purta denumirea de „clopotel”. Redactorul-sef al revistei Harper’ Bazaar Carmel Snow a numit colectia – «New look», si numele s-a pastrat.

Moda de poveste a lui Christian Dior. Tinutele stralucitoate a anilor 1950.

Femeile au ramas fascinate si socate in acelasi timp de colectia Dior. Pe de o parte, rochiile, gentile de mana, bijuteriile si palariile erau atat de adorabile, ca numai privind la ele, puteai uita despre ororile, temerile si deprivarile de razboi. Desigur, femeile doresc sa fie frumoase – iar Dior le-a invitat sa se imbrace astfel inact nici un barbat sa poata trece pe alaturi fara sa le observe, in plus barbati in urma razboilului erau prea putini, iar femeia trebuia sa fie extrem de atractiva in aceasta situatie. Astfel, colectia a devenit o salvare. Pe de alta parte, rochiile Dior nu implicau nici o economie. Pentru ele se cheltuiau 15-25 de metri de tesatura! Mai mult decat atat, acum a revenit din nou in voga corsetul, deoarece silueta rochiei a devenit foarte feminina. Figura in forma de „clepsidra” a devenit din nou la moda. In deceniile dinaintea razboiului femeile voiau sa fie zvelte, purtau coafura à la Garcon, doreau o silueta baietoasa. Chanel a eliberat femeile din corset. iar Dior la sfarsitul anilor ’40 le-a readus. Apropo, Chanel, oponenta lui Elsa Schiaparelli, a inceput un razboi si cu Dior, dar un pic cam tarziu, deoarece prima sa colectie de dupa razzboi a fost soscotita drept un raspuns tardiv la provocarea lui Dior. La sfarsitul anilor ’60 Chanel inca o data, si-a invins rivalul: in moda s-a intors eleganta modesta, schimband colectiile de lux de dupa razboi a lui Dior. Povestea s-a incheiat. Dar, au ramas amintirile despre ea.

”Imaginea unui trandafir – il va insoti pe Dior taota viata lui. Femeie-floare, femeie-trandafir – tema lui preferata, baza multora dintre rochiile sale”.

”Dior a reusit sa dezvaluie esenta fericirii femeilor si sa ofere femeilor un vis!”

„Moda trece, stilul ramane” – a spus Coco Chanel. Stilul Dior inimitabil si foarte feminin. Tinuta care sa puna accent pe toate avantajele unei femei ideale – o talie subtire si forme delicate”.  ”Ca o gura de aer proaspat”.  Doar cateva din comentariile si impersiile despre colectia Dior.

Vizualizati aici GALERIA cu o parte din acesta minunata colectie.

News Reporter