Exercițiile fizice ne revitalizează creierul

Oamenii de știință au descoperit că exercițiile fizice ne revitalizează literalmente creierul.
Îmbătrânirea prematură poate fi evitată chiar și cu puțin efort – cu o mică încărcătură sportivă.

Oamenii de știință au descoperit că exercițiile fizice ne revitalizează literalmente creierul

Angajații Centrului German pentru Boli Neurodegenerative au descoperit că chiar și puțină activitate fizică încetinește îmbătrânirea și degradarea creierului. Rezultatele studiului au fost publicate în revista științifică Neurology.

Oamenii de știință au spus că au considerat creierul nu ca pe un singur organ, ci ca pe o colecție de mai multe subsisteme, fiecare dintre ele răspunzând individual la activitatea fizică. Pentru a face acest lucru, cercetătorii au analizat date de la peste 2.500 de persoane cu vârsta cuprinsă între 30 și 94 de ani. Folosind aparate RMN, ei au evaluat volumul și grosimea cortexului cerebral și au înregistrat, de asemenea, activitatea fizică – datorită trackerului de pe coapsă.

Cercetătorii au descoperit că activitatea fizică afectează aproape toate părțile creierului și, cu cât mai multă activitate, cu atât mai multe părți ale cortexului sunt implicate. Oamenii de știință au atras atenția și asupra comportamentului hipocampului, care este responsabil pentru emoții și memorie. S-a dovedit că volumul creierului este direct legat de susceptibilitatea la neurodegenerare. Cu alte cuvinte: cu cât creierul este mai mare, cu atât este mai bine protejat de problemele de memorie.

Rezultatele observațiilor au arătat că activitatea fizică aduce cele mai multe beneficii la vârsta adultă. Deci, participanții la experiment în vârstă de peste 70 de ani, care duc un stil de viață sedentar, au arătat un salt brusc în activitatea creierului odată cu începerea exercițiilor fizice.

Aceasta este o veste grozavă, mai ales pentru cei cărora nu le place să facă mișcare. Studiul a constatat că chiar și ceva atât de mic precum o plimbare de cincisprezece minute sau urcatul scărilor are un efect pozitiv enorm asupra activității creierului și încetinește îmbătrânirea.

O analiză genetică a părților creierului care sunt cele mai afectate de activitatea fizică a arătat că, odată cu exercițiul, activitatea mitocondriilor de procesare a energiei crește. Mitocondriile necesită mult oxigen – acest lucru este necesar pentru o circulație sănătoasă a sângelui în organism, care are, de asemenea, un efect pozitiv asupra funcției creierului.

În plus, studiul a constatat că genele afectate de exerciții se suprapun cu cele care cad pradă Alzheimer și Parkinson. Se dovedește că activitatea sistematică ajută la rezistența chiar și la demență și la alte boli neurodegenerative.

News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *