Diaspora nu se grabeste la alegerile prezidentiale

Desi mai este doar o luna pana se termina termenul de inscriere pe listele pentru alegerile prezidentiale in diaspora, doar 11 mii de romani si-au manifestat dorinta de a vota prin corespondenta sau la sectiile consulare. Inscrierile se fac pe site-ul votstrainatate.ro unde deja jumtate din cei inscrisi au optat pentru votul prin corespondenta. Sa nu uitam ca in diaspora se va vota incepand de vineri. Daca ne gandim ca au plecat din tara peste cinci milioane de romani, se par ec aiar o sa avem aglomeratie si romani care nu reusesc sa voteze.

Diaspora nu se grabeste la alegerile prezidentiale

Din exeroenta stim ca au reusit sa voteze in strainatate peste 380.000 de romani, deci numarul celor inscrisi pentru vot este mult mai mic. Termenul pentru inscriere expira pe 11 septembrie, deci fix o luna mai au romanii din diaspora sa se inscrie la vot. Desi se face publicitate peste tot, inclusiv prin vama sau pe Facebook, romanii nu se inghesuie sa isi manifeste dorinta de vot. Bine ca nu se interzice votul celor ce nu se inscriu pe site.

Autoritatea Electorala Permanenta face eforturi pentru a informa diaspora cu privire la modalitatile de a vota, evident ca varianta votului prin corespondenta asigura dreptul tuturor la vot. Dar cum nu prea avem educatie civica suficienta, vom asista la cozi si anul acesta. Apoi evident ne plangem ca am stat la coada si nu ne-au lasat sa intram in sectia de vot. Deci hai sa lasam plansetele si sa facem macar un pas catre un vot civilizat in diaspora.

News Reporter