Institutul Pantone Color (Pantone Color Institute – centrul de cercetare al Pantone, recunoscut pe plan mondial ca sursa principala de informatii despre culori) a prezentat culorile primare pentru anul 2019. In noul an, Pantone ne-a oferit 4 culori de baza si o duzina de accente suculente.
Sarbatorile de Craciun si de Anul Nou sunt traditii conservate in intreaga lume. In ajunul sarbatorilor confortabile calde, fiecare gazda se gandeste la decorarea casei si pentru mese festive. In aceasta publicatie am decis sa va povestim despre caracteristicile si tendinta culorilor ale viitorului 2019 si sa va oferim o serie de optiuni si seturi speciale pentru decorarea mesei festive folosind aceste nuante.
Sa incepem cu culorile de baza propuse pentru noi ca principalele linii directoare pentru anul 2019. Culorile de baza sunt nuante neutre care pot deveni atat culoarea principala, cat si un partener minunat, care completeaza bogatia culorii de baza sau luminozitatea accentului. Toate culorile neutre au un efect calmant si relaxant, nu afecteaza apetitul si nu implica un anumit meniu.
Soybean (soia) – o nuanta si delicata de culoare bej da un sentiment de relaxare si, in mod ideal, completeaza alte culori, subliniind individualitatea lor.
Cum deservim masa de Anul Nou si culorile trend din 2019
Eclipse (Eclipsa) – o nuanta de culoarea albastra si intunecata, creeaza o atmosfera de mister si liniste, va da triumful statutului.
Sweet Corn (Porumb dulce) – o nuanta laptos-alba, delicata si fina creeaza luminozitate si puritate, in perceptie este mult mai moale si mai confortabila decat albul de zapada.
Brown Granite (granit maro) – o culoare maro profunda, cu o usoara adaugire de gri, atrage atentia asupra ei insusi, actionează ca o alternativa la negru in rafinament si practicitate, dar nu reuseste sa sublinieze frumusetea companionilor, functioneaza doar in contrast.
Conservatorii care prefera culorile TRADITIONALE in deservirea festiva vor aprecia cu siguranta urmatoarele patru culori suculente din 2019.
Jester Red (Wine) – o nuanta de culoare rosie, intunecata, creeaza o dispozitie solemna. Creste apetitul si cea mai activa din toate optiunile sugereaza prezenta meniului traditional de Craciun pe masa.
Mango Mojito (Mango Mojito) – nuanta calda de miere de culoare galbena pentru intalniri confortabile, inaltatoare, perfect se combina cu nuante rosii calde. Predispune la mancaruri asiatice si indiene la acelasi nivel cu meniul traditional de Craciun.
PrincessBlue (Printesa Albastra) – Nuanta rece de albastru, buna ca culoarea principala, cu culori deschise sau luciu metalic, excelenta pentru evenimente formale. Nu provoaca pofta de mancare, sugereaza un meniu traditional de Craciun si mancaruri din bucataria mediteraneana sau scandinava.
Toffee (Toffee) – o culoare clasica maro-bej, moale si discreta, arata grozav in combinatii monocrome sau insotitoare de nuante de aur, creeaza o atmosfera confortabila si linistita. Din punctul de vedere al poftei de mancare este neutra, de aceea va fi bine prezentata pentru toate felurile de mancare din orice bucatarie.
Pentru cei iubitori de solutii sii experimente non-standard se vor potrivi celor patru culori indraznete ale anului 2019. La prima vedere, este destul de greu sa-ti imaginezi astfel de nuante pe masa de Anul Nou, cu toate acestea, setarea mesei poate fi foarte eleganta daca adaugi mici lucruri „de iarna” – conuri, ramuri de brad, lumanari, bile lucioase.
AspenGold (Golden Aspen) – o nuanta stralucitoare si plina de bucurie de culoare galbena, ofera un sentiment de bucurie, completeaza cu succes majoritatea culorilor, este perfecta pentru companiile active si o masa pentru copii. O astfel de culoare galben deschis sugereaza o abundenta de fructe, gustari si bauturi racoritoare.
Fiesta – cea mai stralucitoare culoare din 2019, stimuleaza simturile si creste activitatea, are proprietati antidepresive, dar in cantitati mari poate provoca senzatie de sete si caldura, prin urmare cele mai bune tovarase pentru aceasta culoare vor fi nuantee reci de la perle la azuri. Stimuleaza pofta de mancare, sugereaza mancaruri cu gust luminos, o varietate de condimente si dulciuri.
Pink Peacock (Paunul roz) – striga in culori roz, stralucind intr-o atmosfera de fantezie fabuloasa, sporeste mintea, servirea in aceasta culoare implica utilizarea unor obiecte de decor neobisnuite si luminoase, in cea mai mare parte non-naturale. Acesta va fi un bun plus pentru meniul non-standard, cu o abundenta de deserturi colorate si cocktail-uri.
Pepper Stem (Ardeiul) – culoarea suculenta a verdetelor tinere, reimprospateaza si tonifiaza, datorita originii sale naturale, se combina perfect cu materiale naturale si decor. Ca orice nuanta de verde sau albastru nu provoaca apetitul, ci mai degraba opusul – se adapteaza la retentie, astfel incat felurile de mancare pentru o astfel de servire este mai bine sa alegi cu grasime redusa, cu arome si culori naturale.
Pentru persoane rafinate, Institutul Pantone a pregatit, de asemenea, un Cvartet REFINITE. Aceste culori, cum ar fi cele patru anterioare, nu sunt tipice pentru deservirea la sarbatorile de iarna.
Living Coral – culoarea bogata a piersicului , cu un gust de culoare roz, poate cea mai atragatoare nuanta a celor propuse, servirea in aceasta culoare, in acelasi timp creeaza confort si racoare, merge bine cu nuante calde de lumina de la crema la mocha. Ca toate nuantele de rosu, aceasta provoaca pofta de mancare, totusi, datorita moliciunii culorii, actiunea este discreta. In meniu este mai bine sa dati preferinta mancarurilor usoare cu gust delicat, abundenta de fructe si deserturi.
Terrariul Moss (Terrarium Moss) – o nuanta profunda si multilaterala de verde, calmeaza, se adapteaza la comunicarea masurata, o astfel de servire va sublinia lumina slaba si arderea lumanarilor. Culoarea este neutră din punctul de vedere al apetitului, deci este bine conceput orice meniu.
Turmeric (Curcuma) – culoarea galben-portocalie suculenta, revigoreaza, incurajeaza activitatea, aceasta nuanta bogata poate fi doar cea principala, completeaza cu succes culorile sale reci si stralucitoare de la argint la turcoaz usor. Cauzeaza asociatii gustoase stralucitoare: dulce si acru si picant. Mesele pentru o astfel de servire ar trebui sa fie servite corespunzator – cu arome stralucitoare, combinatii neobisnuite si servire interesanta.
Sweet Lilac (Liliac dulce) – o nuanta delicata transparenta de culoare de liliac, da un sentiment de usurinta, aerisire, scufundari in ganduri si amintiri romantice. Acesta va deveni cu usurinta atat un accent, cat si un plus fata de setarea mesei festive. Culori-companionil sunt mai bine sa se aleaga mai usoare sau mai intunecate cu 5-6 tonuri, ceea ce va accentua sofisticarea si sensibilitatea acestei nuante. Din punctul de vedere al apetitului, culoarea este neutra, intr-o astfel de situatie, aproape orice meniu este adecvat, cu exceptia felurilor prea condimentate sau picante.
Speram ca exemplele de deservire pe care vi le-am prezentat va vor inspira si va vor ajuta sa va orientati in varietatea de oferte de vacanta de pe rafturile de vanzari.
Experimente de succes si un an Nou fericit! Un intreg si mare album cu decoruri vizualizati AICI !