Cercul de culori a lui Itten.

Astazi venim cu un articol cu informatii interesante si chiar rara discutate, dar in opinia noastra, si foarte utile.

Poate ca cineva a auzit deja de cercul de culori a lui Itten, care ne ofera pentru invatatura 5 moduri de a combina cele mai nebune culori fara a gresi.

Cercul de culori a lui Itten. 5 moduri de a potrivi corect culorile

Itten Johannes este un artist elvetian, teoretician al artei noi si un profesor remarcabil. El si-a castigat faima la nivel mondial datorita cursului de formare Bauhaus pe care l-a format, asa-numitul forekourse, care a stat la baza predarii in multe scoli moderne de arta elementara.

Un cercetator atent, Itten si-a prezentat punctele de vedere teoretice si pedagogice si, ceea ce este deosebit de valoros, chiar sistemul de instruire a artistilor in celebrele sale carti despre culoare si forma, publicate in multe limbi.

Sistemul sau este conceput nu pentru a suprima personalitatea, ci pentru a-l ajuta pe artist sa isi aleaga propria cale, fara a-si pierde increderea in abilitatile sale.

Tabela sa elementara va va dezvata de frica de lucrurile colorate si va va ajuta sa le combinati armonios. Vedeti si un album cu fotografii modele combinate armonios – AICI !

Metoda numarul 1: Combinarea culorilor primare

Exista trei culori primare: albastru; rosu; galben.

Acestea sunt situate in triunghiul central, pentru o perceptie mai usoara, sunt interconectate. Aceste trei culori arata uimitor de armonios intr-un singur aspect, atat impreuna, cat si in combinatie in perechi.

Combinatia acestor trei culori primare este puternica, vibranta si emotionala. Ii lipseste contrastul de nuante suplimentare. Iar expresivitatea se realizeaza prin diferenta de nuante.

Alegeti una dintre aceste culori de baza si cumparati, de exemplu, un pulover mulat rosu, urmat de o fusta galbena si o rochie albastra, sau alegeti o culoare de baza si completati cu accesorii din aceasta „treime de culoare”.

Metoda numrul 2: Combinarea culorilor analogice

Acesta este unul dintre cele mai simple moduri de asortare a culorilor in haine.

Culorile analogice stau una langa alta in cerc si secvential. Alegeti una dintre ele, de exemplu, verde – si o combinati cu indrazneala cu lucruri de culori analogice, care stai in cerc alaturi, in plus, albastru deschis si turcoaz se vor potrivi perfect intr-o astfel de imagine. De exemplu – imaginea fetei: o haina turcoaz din piele de oaie, o rochie albastra bleumarin si o geanta albastra – neobisnuita si foarte eleganta!

Se spune ca violetul este culoarea depresiei si a singuratatii. Poate ca undeva este asa, daca se repeta imaginea monotona de la o zi la alta, dar cand diluati un violet cu tonuri si semitonuri inrudite, adaugati fuchsia, atunci primavara, florile, pasarile care canta si o dispozitie minunata sunt imediat vizibile!

Culorile analogice intr-un singur aspect arata intotdeauna foarte armonios, calm si
favorabil si intre ele nu exista un contrast luminos.

Metoda numarul 3: Combinarea culorilor opuse

Pentru aceasta metoda de combinatie, se folosesc culori opuse una fata de cealalta.

De exemplu, luati in considerare o pereche de albastru-portocaliu sau violet-portocaliu, care, s-ar parea, este perceputa critic. De exemplu, o gluga bleumarin (albastru-negru) confera imaginii austeritate si eleganta, iar o fusta de matase portocalie in stil in – stralucire si romantism – arata luxos!

Pentru experiment, selectati orice nuanta din paleta si, pentru a nu va confunda, conectati-o cu o linie cu cea opusa.

Metoda numarul 4: Combinarea culorilor conform principiului triunghiului

Aceasta metoda este numita si triada clasica.

(Apropo, exista, de asemenea, o metoda conform principiului unui patrat sau un patrulater, in care se obtin mai multe culori in imagine, dar aceasta este pentru fetele mai indraznete care sunt inclinate spre experimente creative).

Pentru metoda „triunghi”, este suficient sa selectati o culoare de baza pentru imaginea din cerc si sa conectati alte doua culori cu ea in asa fel incat sa se obtina un triunghi.

Sa presupunem ca am ales un albastru stralucitor (electric) si construim un triunghi – la doua dintre varfurile sale va exista galben si unul dintre tonurile rosii. Puteti combina trei articole separate intr-un singur aspect folosind aceste culori sau puteti cumpara orice articol cu ​​o imprimare in care sunt prezente toate aceste culori.

Metoda numarul 5: combinatie complicata de culori opuse

Probabil ca aceasta nu este cea mai usoara metoda, dar o combinatie complicata de culori opuse in haine pare incredibil de eleganta.

Aici sarcina dvs. va fi urmatoarea: trebuie sa selectati trei culori analogice (a se vedea metoda nr. 2) si o culoare contrastanta pe partea opusa a cercului. In exemplul nostru, schema s-a desfasurat dupa cum urmeaza: galben-portocaliu, portocaliu, rosu-portocaliu – culori analogice, albastru – contrastant, opus.

Asigurati-va ca incercati sa cadunati cel putin un aspect cu cercul de culori a lui Itten folosind una dintre metode.

Experimentati! Este mult mai usor decat pare!

News Reporter