Carantina sau relaxare, ce e mai bine?

Iata ca avem deja doua situatii care ne pun pe ganduri. In primul rand in Suedia, unde masurile au fost mai lejere, in speranta ca economia nu va avea de suferit, rezultatele nu au fost cele sperate. Desi primele semne ale recesiunii in Suedia nu s-au aratat la fel de vizibil ca in restul tarilor europene, avand o scadere de doar 0,3% – infima fata de 3,8% in media europeana, se pare ca vor urma scaderi mai pronuntate chiar si dupa ce Europa va trece la o oarecare relaxare. Reamintim ca Suedia a refuzat sa impuna restrictii la fel de severe ca restul tarilor, exact pentru ca se temea de o cadere a economiei. Acel infim 0,3% parea ca a fost solutia buna.

Carantina sau relaxare, ce e mai bine?

Un exemplu edificator este cel al producatorului de masini Volvo, care si-a oprit productia din cauza dificultatilor din aprovizioanare. Asa ca vin vremuri grele si pentru scandinavi, asteptandu-se la o scadere a PIB_ului cu cel putin 7% in scenariile optimiste si chiar 10% in cele pesimiste. Pe de alta parte in Wuhan a aparut si primul caz de infectare dupa relaxarea si iesirea din carantina generalizata. Un pacient se afla in stare grava, iar sotia este si ea pozitiva, dar fara simptome vizibile.

Avand in vedere ca se considera ca Wuhan este punctul de pornire al pandemiei, numarul relativ scazut de cazuri raportate pune sub semnul intrebari corectitudinea datelor raportate de chinezi. Numarul infectarilor in Romania este in crestere, asta datorandu-se in special numarului mai mare de testari. In judetul Neamt au fost depistate 100 de noi cazuri doar intr-un centru de tratament al perosanelor cu handicap. Si in Coreea de sud au aparut cazuri noi dupa relaxarea de saptamana trecuta. Asadar ar trebui sa fim foarte precauti incepand cu 15 mai, cand si la noi se vor mai relaxa conditiile de carantina.

News Reporter