Acordul ”Cer deschis” desfiintat de SUA

Acordul ”Cer deschis” dintre SUA si Rusia nu mai exista de azi, dupa ce Donald Trump a anuntat ca se retrage din intelegerea avuta cu rusii. Acordul dintre NATO si Rusia a fost semnat acum 30 de anii si prevedea posibilitatea de a survola teritoriile „inamice” cu aparate neinarmate. Tarile balitice se foloseau de acest acord pentru a monitoriza miscarile de trupe rusesti din apropierea granitelor proprii. Evident ca Rusia a reactionat la miscarea americanilor, amenintand ca vor exista urmari. Desi restul tarilor NATO au ramas parte a acordului semnat cu Rusia, este posibil sa li se interzica zborurile tuturor semnatarilor [ 35 la numar ].

Acordul ”Cer deschis” desfiintat de SUA

Romania este si ea semnatara a acordului ”Cer deschis”, asa ca va fi prezenta la reuniunea ambasadorilor tarilor semnatare, pentru a discuta ce urmeaza. Probabil ca SUA are alte metode de a urmari ce se intampla cu trupele rusesti  – de la drone invizibile si pana la monitorizare prin satelit, dar tari mici precum cele baltice, se vad descoperite. Acordul a fost semnat pe 24 martie 1992 si a intrat efectiv in vigoare in 2002. Iata ca intelegerea de acum 28 de ani a picat, urmeaza sa vedem in curand urmarile.

Iesirea efectiva din acord va avea loc peste sase luni, asa cum prevede documentul semnat de cele 35 de tari participante. SUA a acuzat Rusia de incalcarea acestui tratat in mod repetat, mai ales ca initial rusii nici nu voiau sa auda de o astfel de intelegere cu tarile NATO. Pasul decisiv l-a facut George H.W. Bush, care a revenit cu propunerea si a reusit semnarea unui acord cu Rusia in 1992. Au trecut insa 10 ani pana acest tratat a fost pus in aplicare.

News Reporter