Austria versus Shengen

Austria a decis sa spuna NU aderarii Romaniei in Spatiul Shengen, iar noi am prevazut asta inca de acum o luna. Rareori pot lauda politicienii din Romania, de data asta au facut treaba buna. Au convins Olanda si Suedia sa aprobe aderarea, insa in ultima clipa austriecii au gasit sa faca politica pe spinarea romanilor. Este evident a nu noi contribuim la migratia prin Balcani, daca ar fi zis de moldoveni sau ucrainieni mai treaca-mearga, dar asa e clar ca sunt doar pretexte si atat. Cum va raspunde Romania la asta, ramane de vazut.

Austria versus Shengen

Daca ma intreaba cineva pe mine, as purica la sange afacerile austriecilor in Romania, mai ramane sa ne sprijine si diaspora – miile de romani din Austria, sunt destui acolo. Nu stiu daca stie cineva, dar imigrantii sunt un sfert din populatia Austriei, iar romanii sunt pe locul doi dupa nemti! La o populatie de 9.027.999 locuitori, 140.000 sunt romani, adica cam 1,5%.  Sa fie multi, sa fie putini? Sarbii si turcii sunt tot pe acolo, adica inca 3%.

O chestie pe care nimeni nu o ia in calcul: Uniunea Europeana inseamna de fapt Schengen + zona EURO, asta e planul final, dar la fel de clar este ca inca nu se doreste un fel de SUA in Europa, mai degraba un fel de URSS capitalist. Saracii Uniunii Europene sunt si vor mai fi: Bulgaria, Romania si Ungaria.

Uniunea Europeana se va largi, vor intra pe rand statele din fosta Iugoslavie, peste zei de ani Moldova, poate si Georgia, cine stie daca va fi acceptata Turcia, iar Romania va di mai la centru. Cand va intra Romania in Schengen? Eu zi ca in maxim doi ani, deci in 2024 ne vad fara vama la frontierele din sud si vest.

Scepticii sustin a nu vom intra niciodata in Schengen, eu zic ca nu poate fi asa, macar pentru ca scopul declarat al UE este de a fi una cu Spatiul Schengen, dar cand va fi asta? Cine stie, poate cand o sa ne dam seama ca mai mult inseaman de multe ori mai bine. Dar nu mereu!

News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *