Topul oraselor din Romania

Nu o sa va vina sa credeti cine se afla in acest TOP dar mai ales in ce ordine, iar modul de ordonare a fost facut dupa un criteriu relevant: PIB per capita, adica PIB-ul nominal si in plus s-a mai luat in calcul si marimea impozitului platit pe caelasi cap de locuitor. Pe prima pozitie se afla orasul Ghimbav din Brasov, iar spre surprinderea multora, Bucurestiul se afla pe locul al 9-lea. DA, datele au fost centralizate pentru anul 2018, dar eu zic ca este relevant. Avand in vedere ca multe firme s-au inregistrat nu in capitala ci in Voluntari sau Otopeni, la fel cum in judetul Constanta a fost preferat Navodariul, vedem ca acestea se afla pe locurile fruntase pe podium.

Topul oraselor din Romania in functie de PIB nominal

In mod cert un impact mare l-a avut faptul ca in orasele aflate pe primele pozitii – Constanta se afla pe locul 26, l-a avut faptul ca acolo isi au sediul sau punctul de lucru firme mari. Observam ca pe locul doi este Mioveniul, evident ca aici aportul il are firma Renault si fabrica Dacia. Avantajul acestor orase este faptul ca tot impozitul pe venit se varsa in visteria locala, ceea ce ridica evident PIB-ul. Prezentam mai jos urmatoarele pozitii, de la 11 pana la 26, unde am zis ca am gasit orasul Constanta.

Sub locul 26 gasim in ordine: Arad, Ramnicu Valcea, Targoviste si Slobozia. Revenind la locul doi, Mioveni – ar trebui sa amintim ca peste 14.000 de persoane faceau naveta pana azi catre fabrica Dacia. Totusi analizand datele vedem ca zona Bucurestiului este urmata de zona Arad – Timisoara si tot asa. Evident ca este clar de ce stau lucrurile asa si nu invers. Partea negativa a acestui studiu este ca nu avem niciun oras din zona Moldovei, ceea ce explica si decalajul intre zonele tarii.

News Reporter