Romania isi alege presedintele

Alegerile prezidentiale 2019 au inceput deja de vineri, in unele tari estice s-au si inchis urnele, iar in Italia s-a votat masiv [ comparativ cu alti ani ]. In diaspora s-a trecut de mult de 320.000 de votanti, adica dublu fata de alegerile precedente. Lupta se da intre Klaus Iohannis si Dan Barna in diaspora, in tara vom afla oricum rezultatele peste cateva ore. Se par eca Viorica Dancila nu prea are sanse reale de a ajunge in turul doi – dar sa nu ne luam dupa Exit Poll-urile de la ora 13, pana seara mai e loc de rasturnari de situatie.

Romania isi alege presedintele

Dan Barna se poate bucura, a fost ales presedinte in Noua Zeelanda – cu aproximativ 48% din cele aproape 200 de voturi. Evident ca asta nu spune nimic despre rezultatul final. Oricum sa nu uitam ca USR este pe locul trei in Romania ca partid politic, asa ca daca PNL-ul e pe val, nu inseamna ca Iohannis a castigat deja fara lupta scaunul de presedinte pe inca cinici ani. Daca va reusi inseamna ca in afara de Constantinescu, restul presedintilor au avut cate doua mandate, evident in frunte cu Ion Iliescu – care la aceste alegeri a cerut urna mobila ca sa poata vota – care a avut doua mandate si jumatate – cumuland tot 10 ani.

Oricum se pare ca vom avea si turul doi, unde lupta s-ar putea da intre Dan Barna si Klaus Iohannis, ceea ce ar putea schimba echilibrul precar in care se afla acum guvernul lui Ludovic Orban. Faptul ca stanga va pierde dupa atatia ani poate insemna fie ca vom avea o revigorare a politicii economice, fie un regres al politicilor sociale. Sa asteptam rezultatele alegerilor pentru presedinte, apoi sa discutam la cald rezultatele.

UpDate ora 15 : In diaspora numarul alegatorilor ce si-au exprimat dreptul la vot a depasit 418.900 de persoane,  Italia fiind pe primul loc cu 85.800 de romani prezenti la urne. In mod paradoxal pe locul doi se afla romanii din UK, care au fost in numar de aproximativ 70 de mii, ceea ce  ar indica ca numarul romanilor din Regat este mai mare decat cel estimat. Fruntase sunt si Germania si Spania, mobilizarea fiind destul de mare – insa numarul este relativ mic comparativ cu numarul romanilor din tarile respective. In cateva ore vom avea si primele estimari din tara. Klaus Iohannis pare a conduce in cursa prezidentiala din 2019.

 

News Reporter