Razboiul romano-maghiar din Valea Uzului

Era imposibil sa nu scrie, si noi despre subiect daca tot e plin Facebook-ul cu poze si dezbateri. Mai nou Corbii albi lanseaza dezbaterea prin Daniela Dobre [ sic! – un site maghiar cu redactor maghiari au gasit un nume romanesc sa scrie despre subiect! ]. Avand in vedere ca nu am dovezi nici pro nici contra, am sa incerc sa vad ce ne spune bunul simt, omenia si logica. Punctul 1: in cimitir au voie doar maghiarii caci ei au luptat pe Valea Uzului! DA, au luptat singuri? Se sustine ca acolo au fost ingropati maghiarii, ok – dar romanii? Am inteles ca sunt si rusi, si crucile lor sunt acoperite cu saci de gunoi?

Razboiul romano-maghiar din Valea Uzului

Imediat a aparut si harta cimitirului din 1917, reiterez ideea – semnat de Daniela Dobre [ macar ca roman sa te revolti la saci de gunoi, dar de unde – e super ok, provocatori sunt de fapt ca de obicei, romanii! ] -deci pe harta se vede cum romanii au facut cruci intr-o zona unde erau inmormantati maghiari [ sic! ], pai fara cruce? Bate la ochi, parerea mea! Si revin, de ce nu au drept sa stea in cimitir alaturi de rusi si romanii? A, ei nu sunt demni de a sta in pamantul stramosesc al maghiarilor, asta e ideea?

Revenind la Daniela Dobre ea a scris doar doua articole, ambele contra romanilor si pro maghiare. Sincer nu vad decat doua variante – e nume fals [ se practica acum nume romanesti ce discuta fix despre maghiarii buni si romanii rai ]. Cat despre faptul in sine mi se pare aiurea sa ai ceva cu mortii, iar faptul ca primaria a scos cruci maghiare si a pus romanesti, asta e 99,99% imposibil. De ce? Pai nu au scris despre asta, deci daca era sa va dati seama ce iesea de la UDMR? Dar nu, asa ca ramane cum am stabilit: saci de gunoi pe cruci romanesti! Legale sau ilegale, asta o sa stabileasca legea, nu trei maghiari pusi pe treaba. Parerea mea, nu ca roman ci ca OM.

Asadar am inteles ca singura problema a maghiarilor sunt mormintele romanilor, cele ale nemtilor si rusilor sunt ok! Revin cu intrebarea: unde au fost inmormantati soldatii romani? Sau poate nu au fost pe acolo, cine stie. Dar ce te faci cu mormintele maghiarilor din Romania? Pot ele sta alaturi de ale romanilor, sau le punem in saci de gunoi? Vrei sa stii instoria asa cum se pare ca a fost in Valea Uzului – judetul Harghita [ 3 locuitori! ]? In loc sa citesti un articol [ din doua ] scris de un roman maghiar, mai bine citesti pe WikiPedia. Nu ca ar fi carte de istorie, dar merita sa vezi si alte variante!

Valea Uzului
Războiul romano-maghiar din Valea Uzului
News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *