Povestea unei rochii

Aceasta rochie are si propriul nume – „Happy Birthday, Mr President», iar povestea ei este incitanta si romantica.

In martie 1961, actritei Marilyn Monroe i s-a propus sa cante in fata presedintelui american John F. Kennedy la sarbatoarea cu ocazia zilei sale de nastere. Festivitatile trebuiau sa aiba loc in cea mai prestigioasa sala de concerte Madison Square Garden. Marilyn a fost de acord si a inceput sa se pregateasca, dar in felul sau … Ea s-a adresat catre cel mai renumit la acea data designer de moda american Jean Louis cu o comanda: sa faca pentru ea „o rochie cu adevarat istorica, neobisnuita, de care nimeni nu amai avut vreodata”.

„Intr-un cuvant, – a spus actrita – trebuie sa fie ceva ce pot pune doar pe mine”.

Designerul a inceput prin vizionarea tuturor filmelor cu ilustra clienta. Mai tarziu, el spunea:

„Marilyn putea intr-un fel uimitor sa-si controleze corpul plin de farmec, el era in continuă miscare, dar intr-un mod natural, elegant. Si eu mi-am dat seama – am realizat ce trebuie sa fac –  sa folosesc capacitatea ei de a provoca … In general, am desenat o schita a rochiei, creand efectul general – ca este nud”.

Astfel s-a nascut ideea. A aparut intrebarea – de la ce s-o coasem? Unei mici fabrici de artizanat de tesaturi de matase din Franta ii este facuta comanda – sa tese un material straveziu, subtite ca un fir de paiangen, de culoarea pielii, cu ajutorul celor mai miniaturale masini si din cel mai subtire fir. Cand tesatura fara greutate a fost livrata in Los Angeles, intreaga echipa a modelierului, formata din cei mai bune experti in domeniul lor, instruiti in Franta, au inceput  munca direct in casa lui Monroe in Brendvude.

A fost o munca indelungata si laborioasa, dar suta la suta manuala. Modelul a fost facut direct pe actrita. Cu paharul de sampanie in mana, ea a pozat ore in sir, stand pe un scaun in fata masterilor, ce roiau in jurul ei. Se crea o capodopera adevarata! Rochia necaptusita, fara maneci, cu un spate deschis era ca o farsa, o copie integrata a formei corpului Monroe cu speranta de a arata formele ei in toate frumusetea lor nuda. S-a dovedit ca aceasta rochie stramta arata ca a doua ei piele. In acelasi timp, ea nu trebuia sa poarte lenjerie …

Complet goala, ea se invaluia in aceasta panza de paianjen pe care s-au imprastiat sase mii de paiete de diamant. Rochia se incheia cu un fermoar subtire de fulgere si carlige microscopice – toate de culoarea pielii. Aceasta a fost proiectata astfel incat bretelele sa sustina sanii fermecătoarei actrite, care la 36 de ani era in floarea frumusetii si gloriei. Rochia a costat-o 12 mii de dolari – o suma enorma pentru acele timpuri.

Intre timp, meticulosii organizatori ai show-ului aveau un interes constant in ce haina se va prezenta vedeta in fata presedintelui tarii. Actrita era constienta de faptul ca gardienii moravurilor americane – puritani si bigoti teribili, nu-i vor permite o sa urce pe scena, de fapt, in rochia regelui din basmele lui Andersen. Stiind acest lucru, ea a demonstrat una dintre multele sale tinute – o rochie de seara destul de modesta din satin negru, care a fost aprobata de catre organizatorii serii. Pentru asta suntem femei, ca sa recurgem la mici trucuri!

Iata si punctul culminant al evenimentului – prezentarea lui Marilyn Monroe pe 19 mai 1962, la un concertul de gala la Madison Square Garden, cu ocazia aniversarii lui John F. Kennedy.

Pana in ultima clipa inainte de a merge pe scena a ramas strans infasurata in blanuri cu scopul de a evita scandalul si interdictia de a canta intr-o astfel de tinuta, ce era foarte bine de asteptat de la organizatorii festivalului.

Dar cand ea a aparut in fata publicului, a fost un soc – nobila adunarea nu-si putea reveni in fire: stralucind in raze de diamant splendida figura a lui Monroe a aparut in toata frumusetea sa fascinanta. Fara a lasa timp de gandire, ea adresandu-se catre loja prezidential, a inceput a canta: «Happy Birthday, Mister President!»

Ulterior, actrita isi amintea:
„Cand am iesit la rampa sa cant, am simtit ca publicul e uimit – toti au crezut ca eram complet goala”.

Mai trebuie sa spunem, ca „Mister President” John Kennedy nu a ratat ocazia de ai multumi personal lui Marilyn Monroe pentru acest cadou minunat.

Fara indoiala, ca fiecare invitat era curios s-o vada de aproape pe Monroe, si fiecare barbat – sa faca o poza drept amintire.

Concertul, in care a cantat pentru John F. Kennedy, Marilyn Monroe a fost ultimul din viaaa ei … Cateva luni mai tarziu, actrita s-a sinucis, si in curand a fost asasinat in Dallas si al 35-a Presedintele al Statelor Unite  John F. Kennedy.

Acum cativa ani, rochia a fost vanduta la o licitatie pentru suma fabuloasa de 1.3 milioane dolari! Au cumparat-o doi oameni de afaceri din New York – Peter Siegel si Bob Shagrin. „Am facut afacerea secolului – spun antreprenori. – Rochia de fapt valoareaza cel putin 3 milioane de dolari!”

Despre alta rochie legendara a lui Marilyn Monroe cititi aici

News Reporter