O scrisoare a lui Abraham Lincoln

In acest articol, veti citi despre „O scrisoare a lui Abraham Lincoln catre invatatorul fiului sau„, scrisoarea apartinand evident lui Abraham Lincoln. Aceasta scrisoare a fost scrisa in 1855. Cititi-o si reflectati asupra continutului si semnificatiei cuvintelor.

„… Inteleg, va trebui sa afle ca nu toti oamenii sunt corecti, nu toti sunt sinceri. Dar, invatati-l, in plus, ca pentru fiecare ticalos exista un erou, ca pentru fiecare politician egoist exista un lider fidel.

Invatati-l ca daca exista un dusman, atunci va exista un prieten. Va dura un timp, stiu, dar daca puteti, invatati-l ca un dolar castigat este mult mai valoros decat cei cinci gasiti. Antrenati-l pentru a putea pierde si, de asemenea, pentru a se bucura de victorii.

Daca puteti, indepartati-l de invidie, invatati-l secretul rasului linistit. Spuneti-i din timp ca infrangerea batausilor si a laudarosilor este cea mai usoara. Daca pute-ti, invatati-l sa fie interesat de carti …

Si oferiti-i si timp liber, astfel incat sa poata reflecta asupra secretelor vesnice: pasari pe cer, albinele in razele soarelui si florile pe versantii verzi ai dealului.

Cand el este la scoala, invatati-l ca este mult mai onorabil sa esuezi decat sa trisezi … Invatati-l sa aiba incredere in propriile idei, chiar daca cineva ii spune ca greseste … Invatati-l sa fie bland cu oameni blanzi si crud cu cei cruzi.

Incercati sa-i oferi fiului meu puterea sa nu urmeze multimea cand toata lumea este de partea castigatoare … Invatati-l sa asculte toti oamenii, dar invatati-l si ca tot ceea ce aude, sa le priveasca din unghiul adevarului si sa selecteze numai binele.

Daca pouteti, atunci invatati-l sa rada de durere … Invatati-l ca nu este nicio rusine in lacrimi. Isa rada de cinici si sa fie atent la dulcegariile excesive.

Invatati-l sa-si vanda creierul si puterea musculara la cel mai mare pret, dar niciodata sa nu-si vanda inima sau sufletul.

Invatati-l sa nu asculte multimea urata, ci sa se ridice si sa se lupte daca se considera corect.

Adresati-va catre el moale, dar fara tandrete inutila, deoarece numai testarea cu foc da otel de inalta calitate. Lasati-l sa aiba curajul sa fie intolerant [de tot ce este rau] … Lasati-l sa aiba rabdare pentru a devini curajos.

Invatati-l ca intotdeauna sa aiba credinta inalta in sine, pentru ca atunci va avea intotdeauna credinta inalta in umanitate.

Nu este un lucru usor, dar vedeti ce puteti face … El este atat de bun, fiul meu! „

Abraham Lincoln, 1855

News Reporter