Kosovo la 10 ani de independenta

Am mers acum 10 zile in Kosova sa vad la fata locului cum arata o tara la 10 ani de la independenta de Serbia. Am gasit oameni tristi, care regreta ca au facut pasul acesta, dar constienti ca trebuie sa mai treaca timp pana se vor vindeca ranile razboiului, pentru a se incerca iarasi unirea sarbilor cu albanezii. Nu are rost sa vorbim despre PIB si bunastare aici, albanezii recunoac ca inainte traiau mult mai bine, dar ce sa-i faci, visul unui stat musulman in mijlocul marii slave parea o idee mai buna atunici, azi la 10 ani se vede ca a fost o alegere proasta.

Kosovo la 10 ani de independenta

Nu putem compara alte zone independente dar sub „stapanire” straina, asa cum este Osetia si Abhazia, Transnistria. Nu putem compara nici macar Crimeea, care desi mult mai saraca decat inainte, face parte di Rusia lui Putin. Desi au trecut 10 ani din 17 februarie 2008, deci ar fi fost timp sa se reconstruiasca cate ceva, ai impresia ca razboiul s-a terminat ieri. Oamenii stau cu frica, cladirile sunt parca dintr-o alta lume. Nu mai zic ca economia nu este nici la jumatatea Bulgariei, deci unde-i castigul separatismului?

O intrebare ma macina: daca tot Kosovo are granita cu Albania, de ce nu se unesc? Pana la urma aici sunt in marea lor majoritate etnici albanezi. Sa-i impiedice cea mai mare garnizoana americana din zona? Tot ca fapt divers, Romaia si alte patru state europene nu au recunoscut nici azi Kosovo ca stat independent!

News Reporter