PSD ar putea aproba infiintarea Tinutului Secuiesc

Nu stiu cum se face dar mereu ajungem la aceiasi problema, infiintarea Tinutului Secuiesc. De data asta proiectul de lege a trecut de Camera Deputatilor tacit, adica nu l-au respins si uite asa ultimul pas va fi facut de Senatul Romaniei, care este dominat de PSD cu 70 de senatori dintr-un total de 136. UDMR are doar 9 senatori, PNL 31, USR 13 si neafiliatii sunt 13. Proiectul de lege prevede ca din asa zisa zona controlata de maghiari si unde limba oficiala va fi si cea maghiara pe langa limba romana, sa faca parte judetele Harghita, Covasna si „scaunele secuiesti” din judetul Mures. Adica nicio sansa de majoritate romaneasca in zona.

PSD ar putea aproba infiintarea Tinutului Secuiesc

Asadar PSD va fi responsabil de aprobarea sau respingerea proiectului UDMR, inaintat de deputatii Zsolt-Istvan Biro si József-György Kulcsar-Terza. Evident ca nu trebuie sa ne alarmam inainte sa se intample, dar poate ca e cazul sa se vada si o reactie a romanilor pe retelele de socializare, sa se stie care este si opinia maselor. Ca pana la urma poporul este cel care-si decide soarta, chiar daca prin reprezentantii lor.

Stim cu totii ca Tinutul secuiesc nu are nicio sansa de a supravietui economic, dar daca se merge in acest ritm cu revendicarile, este pevizibila o incercare de independenta fata de statul roman, asa cum s-a incercat in Catalonia. Stim ce a urmat, asa ca poate e cazul sa invatam din experienta altora.

In acest moment oricum in Harghita si Covasna maghiara este limba oficiala, chiar daca nu scrie nicaieri explicit asta. Nu ai sa gasesti nicaieri persoane care nu vorbesc limba maghiara. Atunci? Care-i scopul acestor demersuri?

Update: Senatul s-a intrunit in regim de urgenta pentru a lua o decizie in raport cu aceasta propunere legislativa a UDMR. Din fericire proiectul de lege a fost respins. Interesant este scorul obtinut in Senat: 126 pentru respingere si 9 pentru aprobarea sa. In total au votat 135 de senatori din totalul de 136. Adica o singura absenta.

News Reporter