Francois Lesage – artistul broderiei vestimentare (I)

„Nu uit niciodata ca eu sunt doar o persoana care cos, artizan, si fanteziile mele ar trebui sa se incadreze in materiale simple  – matase, paiete, pietre. Dar anume ele dau nastere la un vis, pe care vrei sa-l prinzi de coada. Dar nu se poate prinde un vis – el este intotdeauna in fata noastra, si asta ne face viata noastra mai frumoasa …” Francois Lesage

La 01 decembrie 2011, dupa o boala grava, prelungita a murit celebrul maestru in arta broderiei, si proprietarul celei mai faimoase case pariziene – Casa de broderie Francois Lesage. Astazi, vrem sa va reamintim de el, despre munca lui uimitoare si contributia imensa avuta la dezvoltarea haute couture.

Mai jos vom descrie unele fragmente din interviurile interesante si broderiile uimitoare ale lui Francois Lesage. „Fashion (moda) fara broderie – este ca Ziua Bastiliei fara artificii” – Spune Karl Lagerfeld. Apoi adauga: „Pentru mine broderia este Lesage!”. De doua ori pe an, cu o saptamana inainte de haute couture Parisul modei nu doarme, se zvarcoleste pe cearsafurile de matase si dureros cantareste: poate ca era mai bine sa comandam broderia la Monsieur Lesage? Cu siguranta, pe Avenue Montaigne asa si aveau sa faca… Monsieur Lesage in aceste momente, priveste in noapte de laatelierul sau din Paris, trage din trabucul sau gros si se gandeste la altceva…

Francois Lesage este proprietarul si seful permanent al celebrei Case pariziene de brodat, cavaler al Legiunii de Onoare si omul cel mai cunoscut in cercul parizian haute couture. Lla biroul lui Lesage nu a reusit nimene sa ajunga sub nici un pretext. Cu atat mai mult sa intre in studiou, in care comenzile sunt executate pentru mai faimosi creatori de moda in deplină confidentialitate. „Moda – arunca in sus mainile Monsieur Lesage – nimeni nu trebuie sa stie  nimic inainte de urmatorul spectacol de prezentare. Doar eu si mesteritele mele. „Chiar acum el termina munca la frumusetea incredibila a broderiei pentru … ei bine, nu conteaz pentru cine, deoarece adresa: 13, rue de la Grange Bateliere, unde din 1931 se afla atelierul sau, o stiu pe de rost toate casele de moda pariziene. Vionnet, Chanel, Schiaparelli, Balenciaga, Balmain, Dior, Givenchy, YSL, Lacroix, Hanae Mori, Scherrer … Casa Francois Lesage este asociata cu ele prin kilometri de matase si tone de paiete, perle si pietre.

De fapt, Casa Lesage isi are inceputul din 1858: atunci se numea Maison Michonet proprietarul careea era vestitul mester in ale broderiei Michon, care cosea broderii exclusiv pentru doamnele aristocratice. Cei mai credinciosi dintre admiratorii sai a fost imparateasa Eugenie si contesa de Gref-fyul. In 1880 Michon a devenit incredibil de popular – se crede ca anume atunci marea moda si-a consolidat pozitia in societate. In orice caz, Casa Michon era frecventata de Worth, Paken, Redfern, clientele sale au devenit cele mai sofisticate doamne pariziene, cea mai exigenta dintre ele a fost Sarah Bernhardt. Dupa primul razboi mondial Michon War, obosit de munca cu fire si ac, a facut echipa cu tatal lui Francois Lesage, Albert Lesage, si chiar si cu Marie-Louise Favo, un model la casa de moda Madeleine Viognier – pe care o stia intreagul Paris! Ea a adus o numeroasa clientela si lucrurile au mers foarte bine. Din 1924, atelierul una dupa alta a inceput a primi comenzi pentru finisarea rochiilor, lenjeriei, manusilor, palariilor, gentilor de mana pentru tot Parisul monden – broderia era la un loc de mare cinste. „Nu ca acum – ofteaza Monsieur Lesage. – Nu veti crede: recent, in timpul boom-ul de petrol, numarul constant al clientilor mei era de peste patru mii. Astazi ei sunt doar cincizeci.Sunt sotiile magnatilor petrolului, Shaheen, unele dintre staruri, dar … ”

Puteti urmari AICI o colectie cu modelele maiestrului!  VA URMA

 

 

News Reporter