Evantaiul traditional din Spania

Evantaiele pliate au aparut in Spania in secolul al XVI-lea, foarte rapid au devenit atat de populare incat in ​​Madrid s-au deschis primele ateliere pentru producerea lor.  Pana in secolul al XVIII-lea principalul centru pentru productia de „español Abanico” (evantai spaniol) a devenit Valencia. Acolo lucrau zeci de mesteri, adevarati artisti, printre care cel mai cunoscut a fost protejatul contelui Floridablanca francezul Eugenio Prost. Si totul ar fi fost bine daca nu exista avalansa de produse importate din Italia si Franta, de care era necesar cumva de scapat. Primul pas a fost luat in 1679, cand regele Carol al II-lea a limitat sever fluxul de importuri de evantaiuri din tarile vecine. Afacerile si-au revenit putin. S-au marit numarul mesterilor si au decis sa creeze un „sindicat”. Dar prima incercare din 8 iunie 1693, a avut un sfarsit rusinos. Apoi a venit la putere, Filip V (1700-1724), care fiind francez se gandea putin la mesterrii spanioli. Restrictiile au fost ridicate si Spania a fost din nou inundata cu evantaiele importate din Franta, Italia, Olanda si Anglia. Situatia s-a schimbat doar cu aparitia urmatorului rege.

„Evantaiul traditional din Spania” – un pic de istorie.

De la mijlocul secolului al XVIII-lea Valencia devine locul principal din Europa pentru producerea evantaielor. Din anul 1832 aici este deschisa fabrica regalai (Real Fabrica de Abanicos). In anul 1825, s-au mutat aici doi mari maestri europeni francezii – Simonet si Coustelier, care totusi desi lucrau in Valencia, foloseau in producerea evantaielor detalii din Franta. Cu toate acestea, in prima jumatate a secolului al XIX lea, spaniolii a castigat in cele din urma piata. In anul 1840, cele mai renumite ateliere pentru producerea evantaielor sunt – „Romualdo Morera”, „Jose Tior”, „Jose Herrans” si atelierul celebrului inovator Jose Colomina y Arquer (1809-1875), numit Marqués de Colomina, odata cu aparitia caruia Fantasticul evantai spaniol devine produs national №1 al Spaniei.

Cateva cuvinte ar fi spus despre Francisco Martin y Alpuente, care producea evantaie in perioada 1850-1860 si a devenit celebru prin producerea evantaielor-replica din timpul domniei reginei Isabella („isabelinos”), la care in una din barele laterale era echipata cu un fel de oglinda, permitand fetei de a vedea tot ceea ce se intampla in spatele ei. Aceste evantaie se numeau Cotilla (barfa). Oferind un omagiu la mesterilor din Valensia, nu ar trebuie sa uitam ca, impreuna cu Valencia Abanicos ele erau produse in aproape toate marile orase din Spania.
Desi principalul centru de formare si producerea de materiale pentru productia evantaielor ramane orasul Aldaya (cartier din Valencia), astazi in toata Spania sunt zeci de ateliere de lucru care produc evantaie pentru mersul la biserica si vizite,  pentru mersul la Opera si luptele cu tauri, pentru nunti si flamenco, pentru doamne si domni. Cele mai multe intreprinderi produc articolul ca un suvenir, de regula, un evantai ieftin pentru turisti.

Evaintaiele istorice erau produse manual. Si fiecare era o lucrare de arta reala. Baza ventilatorului din: lemn natural, os, sidef, bronz, argint filigran, lemn de santal incrustat cu oglinzi, pietre, sticla sau email.
Material: matase, catifea, piele moale, dantela de Bruxelles, pene lebada, crep, blanuri din Rusia, etc. Si acum, daca doriti, puteti cumpara un evantai din aceasta clasa, doar pretul pentru acesta va fi adecvat.
Cea mai completa colectie de evantaie spaniole vechi – Los Abanicos del Marqués de Colomina – contine 94 de evantaie produse din secolul XVIII pana in1931,  din care ce cea mai mare parte a expozitiei sunt evantaiele, realizate in atelierul lui José Colomina.

Vizualizati si o GALERIE cu fotografii minunate cu evantaie vechi.

News Reporter