Evantaiul japonez – Istorie

Evantaiul japonez – (hand-held fan-engleza; ventilatore-italiana, ventilateur-franceza) frumos si misterios, are o istorie veche. Evantaiele sunt o parte integranta a costumului traditional japonez, un element de accesoriu si design japonez, un accesoriu confortabil si frumos. Marinarii europeni, care vizitau Japonia, au inceput sa aduca evantaie din Est in tarile occidentale.

In limba japoneza sunt doua tipuri de evantaie: Uchiwa si Sensu.

Utchiwa reprezinta un evantai-petala (ventilator), este facut dintr-o singura bucata de lemn sau sarma in forma de cadru acoperit cu matase, si este considerat drept o inventie pur japoneza.

Evantaiul Sensu deje este de origine chineza. Se compune din mai multe placi, care pot fi pliate si deschise. Sensu in Japonia era fost folosit mai ales in artele martiale. Deci, cu un evantai in stare stransa se putea lovi la cap, si in starea extinsa – la gat, pentru camarginile se ascuteau cat era de mult posibil.

Se crede ca evantaiele originale au venit in Japonia din China. In secolele VI-VII  evantaele de matase si hartie au castigat o popularitate imensa. Initial au fost importate din China, dar treptat au dobandit noi forme. Deci, in timp, au inceput sa apara evantaie cu adevarat japoneze, care erau complet diferite de predecesoarele lor chineze.

Evantaiul plat Uchiwa initial era facut din bete de bambus subtiri, care, conform regulilor trebuiau sa fie in numar de 45, 64 sau 80 de bucati. Din aceste ramuri se forma baza, la care se anexa o hartie speciala – Washi. Aceasta hartie era acoperita pe ambele parti cu imagini frumoase. Subiectele de desen erau diferite si depindeau de traditiile regiunii din Japonia, ude era fabricat evantaiul (fanul). Forma la Uchiwa putea fi ovala, care amintea de un patrat cu colturi rotunjite, sau rotund ca luna plina. Aveau, de asemenea, un maner facut dintr-o singura bucata de lemn.

Evantaiul Uchiwa a devenit prototip pentru evantaiul de lupta Gumbay (in japoneza “evantaiul comandant”). Acest evantai era facut in intregime din lemn sau metal si acoperit cu lac si o compozitie speciala hidrofuganta. Gumbay era considerata o arma serioasa si era adesea folosita in lupta, dupa cum relateaza numeroase fapte istorice.

Cu toate acestea, de cele mai multe ori pe campul de lupta sau intr-o batalie personala erau utilizate alte evantaie de lupta pliabile – Tessen. Acestea erau purtate nu numai lideri militari de rang inalt, dar  si de catre samuraii obisnuit. Tehnologia de aplicare a acestuia eraa fost atat de diversa incat in ​​cele din urma a evoluat intr-o arta separata – TESS-jitsu.

Scopul principal al evantaelor militare (in special, Gumbay) era de a transmite ordinele pe campul de lupta. Un astfel de evantai era decorat cu un cerc rosu pe fond galben, care simboliza soarele. Pe verso era reprezentat acelasi cerc, dar galben pe un fundal rosu.

De-a lungul timpului, cand modul de viata japonez a devenit mai linitit, Evantaiele Utiva au devenit populare printre artisti, actori, gheise, luptatori de sumo, si clasa de mijloc. In secolul al VIII-lea castiga popularitate un alt fel de evantai – Sensu.

Marginile acestor evantaie erau facute din lemn pretios (lemn de santal, cedru japonez, uneori bambus) si unite prin pergament japonez. În secolul al doisprezecelea Sensu a devenit un accesoriu indispensabil doamnelor. Multe aristocrate ale timpului, obosite de viaaa sociala mergeau la o manastire Mieydo, lundt cu sine si evantaiul. Prin urmare, de acolo si vine o alta denumire – mieydo.

Odata cu aparitia in Japonia a umbrelelor de soare apare si un alt tip de evantai – Ogi.

Ogi este numit “evantai solar”, pentru ca este foarte usor si aspectul sau seamana cu o parte a discului solar de la care se imprastie raze divergente. Ogi, si mai nainte, si acum este folosit de dansatori, dar este popular si printre gheise.

Nici in prezent, evantaiele japoneze nu si-au pierdut popularitatea lor si sunt utilizate nu numai de catre japonezi, da si de oameni din intreaga lume ca o piesa frumoasa si neobisnuita de decor, suvenir sau doar un accesoriu excelent.

Vedeti o galerie de fotografii cu acest minunat accesoriu  AICI.

Evantai

News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *