Da Guvernul OUG pentru modificarile Codului Penal?

Da Guvernul OUG pentru modificarile Codului Penal?

Intrebat de jurnalisti, premierul Romaniei, Mihai Tudose, a spus ca este de acord cu modificarile ce urmeaza a fi aduse Codului Penal, insa aceasta a spus ca va fi de acord doar cu o transpunere exact, mot-a-mot a directivei Europene, iar, in cazul in care aceste modificari ale Codului Penal nu vor fi gata la timp util, Tudose a spus ca este nevoie ca Guvernul sa intervina pentru a nu intampina dificultati cu Comisia Europeana, ori, din spusele premierului, ne putem astepta la o Ordonanta de Urgenta a Guvernului ce va avea ca scop modificarile Codului Penal.

De altfel, Comisia Europeana a sugerat ca aceste modificari sa fie facute pana la data de 1 aprilie 2018, iar, tinand cont de cum au mers lucrurile in Parlament si in comisie zilele acestea, cu o sesiune extraordinara convocata de presedintii celor doua camere (Senat si Camera Deputatilor), ne putem astepta ca in februarie sau martie, sa fie aduse si aceste modificari la Codul Penal. De altfel, Florin Iordache, presedintele Comisiei ce se ocupa cu modificarile Codului Penal, a anuntat ca a dat termen pana pe 15-18 ianuarie sa se depuna toate amendamentele, ca mai apoi acestea sa se dezbata si voteze in Comisie, urmand ca atunci cand Comisia va avea un raport favorabil, sa se sesizece Senatul, iar mai apoi Camera Deputatilor, cea care va fi si camera decizionala in acest caz.

Mihai Tudose a dat si un raspuns vizavi de protestele ce se desfasoara de 11 luni, fie la Guvern, fie la Parlament, spunand ca orice manifestare il ingrijoreaza cat timp ea are un fundament. Acesta a mai spus si ca respectivele legi (Legile Justitiei), nu sunt inca in vigoare, si manifesta o categorie sociala ce are o ingrijorare vizavi de aceste trei legi (303, 304, 317).

De altfel, Mihai Tudose a dat de inteles doua lucruri din declaratiile cu subinteles pe care le-a facut:

  1. In cazul in care modificarile Codului Penal, nu vor fi terminate si votate la timp pe calea normala (Senat, Camera Deputatilor, Presedinte – pt promulgare), Guvernul va da o ordonante de urgenta, lucru ce a fost oarecum evidentiat si de Ministrul Justitiei, Tudorel Toader
  2. Mihai Tudose a mai declarat, oarecum, ca nu este de acord cu Legile Justitiei in aceasta forma, si ca nu se stie daca Legile Justitiei vor intra in vigoare. Ori, putem intege ca Guvernul va da OUG de prorogare a acestor Legi? Asa cum a sugerat si Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, aceasta teorie circuland si pe retelele de socializare de ceva vreme.
News Reporter