Curtea Penală Internațională l-a acuzat pe Putin

Putin devine al șaptelea șef de stat acuzat în cadrul unei anchete penale internaționale

🇬🇧 Astăzi, Curtea Penală Internațională a anunțat emiterea de mandate de arestare a președintelui rus Vladimir Putin și a Avocatului Poporului pentru Copii Maria Lvova-Belova. Aceștia sunt acuzați de crime de război legate de strămutarea forțată a copiilor din Ucraina.

Curtea Penală Internațională îi acuză rar pe șefii de stat. ICC încă nu a pronunțat niciun singur verdict de vinovăție asupra președinților. Doi au fost achitați, doi nu au trăit pentru a vedea verdictul, iar unul așteaptă extrădarea.

🇨🇮 Primul șef de stat care a apărut în fața Curții Penale Internaționale în 2011 a fost președintele Côte d’Ivoire, Laurent Gbagbo. El este acuzat de crime împotriva umanității comise în timpul conflictului armat din țară din 2010-2011. După 8 ani, în 2019, Gbagbo a fost achitat.

🇰🇪 Viitorul președinte al Keniei, Uhuru Kenyatta, a fost acuzat de Curtea Penală Internațională de săvârșirea de crime împotriva umanității în timpul crizei politice din Kenya din 2007-2008. Cu toate acestea, în decembrie 2014, aceste acuzații au fost renunțate din cauza lipsei de probe.

🇸🇩 Președintele sudanez Omar al-Bashir se află în arest în țara sa din 2019 și așteaptă extrădarea la Haga. La 12 iulie 2010, Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pentru Omar al-Bashir, acuzându-l de organizarea și comiterea genocidului a trei grupuri etnice din cadrul populației din Darfur.

🇱🇾 La 27 iunie 2011, CPI a emis un mandat de arestare pentru liderul libian Muammar Gaddafi. Dar nu au avut timp să o îndeplinească, la 20 octombrie a aceluiași an a fost ucis după răsturnarea Consiliului Național de Tranziție de către militanți.

Statele părți la Statutul Curții Penale Internaționale au obligația de a reține orice persoană pentru care există un mandat de arestare emis de CPI. Cu toate acestea, aceasta este departe de a fi o procedură automată. Fostul președinte sudanez Omar al-Bashir, în timpul mandatului, a vizitat mai multe state africane părți la Statut, dar nu a fost arestat.

În ciuda nerecunoașterii jurisdicției CPI de către Rusia, este suficient ca Ucraina să o recunoască. Potrivit Statutului CPI, cetăţenii statelor participante sunt răspunzători oriunde au comis infracţiuni, dar şi cetăţenii oricăror state care au comis presupuse infracţiuni pe teritoriul statelor care recunosc competenţa CPI.

🇱🇷 Primul șef de stat condamnat a fost președintele Liberiei, Charles Taylor. A fost judecat de Tribunalul Special pentru Sierra Leone. Acesta l-a găsit vinovat de susținere și complice la crime de război și complicitate la crime împotriva umanității. Pe 30 mai 2012, tribunalul l-a condamnat pe Charles Taylor la 50 de ani de închisoare, găsindu-l vinovat pentru toate cele 11 capete de acuzare.

🇬🇸 Slobodan Milosevic, fostul președinte al Serbiei, a murit în închisoarea ONU de la Haga, fără să aștepte verdictul. El a fost judecat de predecesorul CPI, Tribunalul pentru Fosta Iugoslavie.

„Acum 123 de țări trebuie să-i refuze protecția lui Putin și să-l aresteze dacă sosește”. Mandatul de arestare al Curții Penale Internaționale pentru Putin are consecințe directe pentru el, a explicat Amnesty International pentru The Insider.

Țările evidențiate cu verde pe hartă sunt acum tarile unde Putin poate zbura fără bilet dus-întors.

După emiterea unui mandat de arestare a lui Vladimir Putin de către Curtea Penală Internațională de la Haga, s-au spus deja o mulțime de cuvinte, propagandiștii scutură rachete, promit răspunsuri și îi amenință pe alții . Dar principalul lucru nu sunt cuvintele, ci faptele și sunt după cum urmează: niciodată în istoria Rusiei conducătorii săi nu au fost într-o asemenea izolare, nimeni nu a adus situația în punctul în care întreaga elită politică este complet exclusă de procesele mondiale, iar întreaga conducere a unui stat imens este redusă la statutul de renegat. Doar un fiasco fantastic, în care întreg Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse nu ar trebui să râdă pe rețelele de socializare, ci să fuga în cele mai adânci păduri, să urce pe cei mai înalți munți, să se ascundă în cele mai adânci catacombe monahale, oriunde, doar pentru a se ascunde de cea mai mare rușine, pe care, până acum, acest pământ nu a văzut-o niciodată

News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *