Cui ajuta testarea COVID prin prelevare de sange din deget

Pot testele rapide pe baza de anticorpi anti SARS-CoV-2 sa puna diagnosticul de COVID-19?

Mai nou Romania se joaca pe banii cetatenilor prelevand sange din deget pentru a verifica daca exista aticorpi anti SARS-COC-2, desi este deja stiut ca aceste teste nu pot fi folosite pentru a verifica infectarea cu virusul pandemic. Atunci de ce se fac aceste teste? Sau mai ales de ce sunt testele obligatorii? A, evident pentru a lua bani din buzunarul contribuabilului, aflat intr-o situatie fara iesire: fie refuza testul dar nu mai are parte de actul medical, fie tace si incghite – sau mai exact plateste banii [ am inteles ca diferea de la caz la caz, intre 65 de lei si 120 de lei  – neverificate (inca)  preturile ce depasesc 65 de RON].

De ce testele rapide nu sunt eficiente? Pai in primul rand nu pot detecta infectarea in primele zile – ce-i drept, nu e clar daca in faza asta poti sau nu transmite boala. Mai mult, anticorpii respectivi apar dupa 1 -2 saptamani de la infestare, deci degeaba faci testul daca tu ai intrat in contact cu virusul acum cateva ore, zile. Revenind la cazul prezentat anterior – la dentist. Deci degeaba face omul testul, el poate fi bolnav de o saptamana, poate chiar da boala medicilor dentisti, sau ma rog – pacientilor cu care intra in contact, etc. Mai exact i-ai luat banii degeaba.

Oricum masurile de preventie – masca purtata de angajatii stomatologiilor si clinicilor dentare, distantarea sociala si mai ales dezifectia dupa fiecare pacient, reduce sansele suficient de mult incat sa nu justifice aceste teste. Dac cui ii pasa daca plateste pacientul? Cei pusi sa testeze incaseaza si isi justifica salariile, ce ramane intra la buget – relatie win – win, adica castiga doar statul!

Mai exista o problema si mai grava: daca persoana este purtator al oricarui virus din familia mare a coronavirusurilor, va iesi fals pozitiv! Deci cui foloseste testul acesta si risipa inutila de timp si personal pe cheltuiala contribuabililor? Ultima picatura: sa zicem ca omul are anticorpi. Este el vindecat? Mai poate invecta sau nu alte persoane?

La final ma intreb: a cititi cineva asta – Organizatia Mondiala a Sanatatii nu recomanda utilizarea testelor rapide bazate pe detectia de anticorpi pentru pacienti.” Sau poate ne inselam noi, o fi vorba de alt fel de test rapid, bazat pe aceiasi procedura: prelevarea de sange din deget! OK, daca descoperim ca s-au facut testele fara niciun rost, ce facem? Dam statul in judecata pentru 65 de lei?

News Reporter