Cautarea unui loc de munca dupa varsta de 50 de ani

In Romania si nu doar aici, este o adevarata aventura sa-ti gasesti un loc de munca cat de cat ok dupa ce ai trecut de 50 de ani, o arata si datele statistice. Tara noastra se afla si aici insa, pe ultimul loc din Europa, sau sa zicem mai corect – in Uniunea Europeana, unde avem datele cele mai exacte. La inceput am sa spun si doua motive pentru care angajatorii prefera o persoana mai tanara in defavoarea uneia de peste 50 de ani. In primul rand este vorba de perioada teoretica petrecuta in firma, evident in favoarea unui tanar de 25 de ani, fata de cel mai in varsta care va sta pana la pensionare.

Cautarea unui loc de munca dupa varsta de 50 de ani

Un al doilea motiv pentru care sunt preferati tinerii in locul celor trecuti de 50 de ani este faptul ca cei cu experienta, adica varstnicii – isi pierd interesul pentru a avansa, fiind de multe ori fie mult prea sepcializati in domeniul respectiv, fie incapabili sa se adapteze la nou [ in comparatie cu tinerii abia iesiti de pe bancile facultatii ]. Daca primele doua sunt pur tepretice, mai exista si un factor practic: zilele de concediu medical. de la o anumita varsta problemele de sanatate sunt mai dese, iar legislatia te obliga sa nu spui nimic ca angajator pe aceasta tema, doar ca tu ai nevoie de omul acela sa produca venit si implicit profit, nu sa-l platesti sa stea acasa.

Pe de alta parte cei trecuti de 50 de ani ofera mai multa stabilitate, nu se mai apuca sa-si caute alt loc de munca inainte de pensionare, mai  ales daca job-ul este atractiv. Statistic, varstnicii au un grad de ocupare in Romania de 41%, adica acesta este procentul celor angajati cu carte de munca din masa totala a acestora. Ar fi fost interesanta si o statistica pe rural si urban, pentru ca in mod evident la tara avem un procent mai mic de persoane angajate, fata de mediul urban.

Statul roman a luat decizii de stimulare a angajarilor, dar doar pentru somerii trecuti de 50 de ani care au ajuns in aceasta situatie din cauza pandemiei. De ce nu vedem si programe care sa sprijine aceasta categorie de varsta in mod constant si consecvent? Da, avem o populatie imbatranita, dar de ce sa fie si saraca? De ce sa nu apelam la experienta lor de viata si de munca?

News Reporter