Cine era Maromet la penitenciarul Chilia

Probabil ca ati auzit destul de des despre Alexandru Visinescu, sau poate va intrebati cine a fost Maromet la penitenciarul Chilia, pe numele sau adevarat Nicolae Moromete, nascut pe 13 mai 1912 in Arges. N-o sa-ti vina sa crezi, dar maica-mea a lucrat acolo in perioada 1957 – 1960, doar ca evident pe nimeni nu interesa ce se intampla pe acolo. Daca ai ascultat melodia lui Ionel Tudorache – La Chilia-n port, ai sa intelegi durerea celor chinuiti acolo de Maromet cu parul. Am inteles de la mama ca „tataru” era de fapt colonia din penitenciar. Va intrebati de ce scriu despre asta aici, pe wPress? Pentru ca-mi pasa, iaca de aia.

Cine era Maromet la penitenciarul Chilia

Maromet asta pe numele lui Nicolae Moromete [ ce coincidenta bizara, pentru un argesean tortionar! ], avea cateva clase, dar uite ca a ajuns sa fie sef la mai multe inchisori comuniste [ Galaţi, Jilava,Chilia, etc. ], dar sa stiti ca cele cinci lase erau multe pe vremea aia, a plecat la Bucuresti unde a devenit maturator, apoi om de serviciu la Primăria Bucureşti, Din 1945 a devenit membru al Partidul Comunist, ceea ce i-a inlesnit cariera de gardian si se pare ca a profitat din plin de puterea pe car ea primit-o.

Ce a facut Nicolae Moromete a fost prea mult si pentru comunisti, asa ca l-au trecut in rezerva la doar 47 de ani, dar de tras la raspundere in urma anchetelor pornite la sesizarea „anonima” a adjunctului sau nu l-a tras nimeni niciodata. Ce s-ar mai putea spune despre cel numit Maromet  [ gresit folosit azi in transcrierea melodiei in Mahomed ], probabil ca peste cativa ani nici nu se va mai vorbi despre el in media, va fi un basm despre epoca de „aur„.

News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *