Chrysolite – un accent luminos la bijuterii

In arta bijuteriilor exista nume de pietre precum smarald, demantoid, uvarovit, beril, turmalin sau chrysolit. Toate aceste pietre au propriile nuante de verde. Despre chrysolit pe care vom incerca sa scriem in acest articol. Ce este atat de special la el, prin ce se distinge printre alte pietre?In traducerea din greaca antica, crizolitul este o piatra de aur.

In amurg sau la lumina slaba, culoarea pietrei are o nuanta mai stralucitoare. Prin urmare, se mai numeste si „smarald de seara”.
Chrysolitul are culoarea unei ierbi de primavara cu un amestec de scantei spumante.

La decorarea bijuteriilor, este necesar sa se tina cont de caracteristicile crisolitului:
1. Piatra are un luciu stralucitor, dar discret. Culoarea crisolitului este de la aur verde la fistic. Piatra arata foarte bine in combinatie cu aurul galben.

2. Pe scara Mohs, duritatea pietrei ajunge la 6,6 unitati. Deci, putem spune ca este un mineral fragil. Prin urmare, daca il folositi in inele, atunci trebuie sa alegeti un atasament suficient de fiabil cu protectie, de la actiuni mecanice accidentale. Cel mai adesea, crizolitul este folosit in bijuterii mici – cercei, pandantive sau brose.

3. Taierea crisolitului – pere, trilioane, pas cu pas, diamant rotund clasic. In cercei sau inele masive, puteti folosi  cabosoni de chrysolit.

Chrysolitul poate fi folosit in bijuterii ca o singura piatra, concentrand atentia tuturor asupra ei. Dar poate fi combinata cu alte pietre – granat, topaz, ametist, diamante sau zirconiu cubic.

Bijuteriilor cu piatra de chrysolit necesita o manipulare si o ingrijire atenta. Pentru evitarea impactului mecanic sub forma de zgarieturi, este mai bine sa depozitati bijuteriile intr-o punga de catifea separata sau intr-o celula separata din cutie. Curatarea bijuteriilor ar trebui sa fie incredintata numai bijutierilor profesionisti.

Chrysolitul nu se bucura de o asemenea popularitate printre pietre, cum ar fi smaraldele sau diamantele cu rubine, dar acesta este zestul sau. La urma urmei, orice bijuterie cu o astfel de piatra va avea propria unicitate.

Va prezentam si un album cu astfel de minunatii!
News Reporter