Cel mai scump cizmar din lume

Incercam sa aducem la cunostinta voastra toate noutatile din domeniul modei (fashion), dar… Putem fi cumva siguri, ca intelegem ceva in ea, daca nu stim trecutul, istoria modei in diferite timpuri si locuri?

Excentric si misterios maestrul cizmar Pietro Yantorni s-a numit el insusi „cel mai scump cizmar din lume”. Indraznet, insa el cu adevarat crea pantofi absolut deosebiti si din materiale neobisnuit de scumpe.

Pietro s-a nascut in Italia in 1874 si de la 12 ani a inceput sa faca pantofi. Cel mai mare vis lui era sa deschida un atelier in capitala franceza. Si a deschis pe piata Place Vendome din Paris. El a vrut sa lucreze doar pentru clientii foarte bogati, astfel el s-a autodenumit – cel mai scump cizmar. Publicitatea l-a ajutat, si in curand a inceput sa primeasca comenzi din Franta, Rusia si Statele Unite ale Americii. Una dintre clientii sai era vedeta din New York Rita de Acosta-Lidig. Colectia sa cuprindea mai mult de 300 perechi de pantofi ale maestrului.

Despre Yantorni au existat o multime de zvonuri (pe care el le-a sprijinit activ). De exemplu, se zicea ca lucrand la Muzeul de Stat al Evului Mediu „Cluny” el a prins dragostea de a lucra cu texturi si materiale de epoca, si mai multi ani a facut calapoade pentru pantofi din viorile lui Stradivarius. O confirmarea a acestui zvon, ca si a multor altora n-a existat.

Dar se stie ca fiecare pereche de pantofi era creata in o lunga perioada de timp, folosind dantela veche si tesaturi din catifea (unii pantofi erau facuti din catifea din sec. XI-XII). Adesea, aceste materiale ii erau aduse de catre clintii sai. Acesti pantofi aveau un pret de neconceput (cateva sute de dolari, care in acele vremuri erau o suma uriasa). Yantorni depunea mult efort si timp pentru a aduce pantoful clientului la starea excelenta. Fraza lui favorita era: „Pantofii trebuie sa stea pe picior ca un ciorap de matase”.

Interesant ar fi de mentionat ca Yantorni in toata viata sa nu putea scrie si citi, dar vorbea fluent in limba italiana, franceza si englez.

In 1916-1920 Yantorni  a inventat un lat mod de a lega sireturile, inventia a brevetat-o in 1920. Acesta inventia oferea confort, ameliora efortul piciorului si economisea sireturile.  Va oferim o colectie de poze cu minunatii pantofi ale maiestrului, in marea majoritate adunate dupa materialele Muzeului Metropolitan. (Colectia contine: lada pantofi ale Ritei de Acosta-Lidig, pantofi creati de maiestru de-a lungul anilor 1911-1930). Vizionare placuta!

 

News Reporter