Cat de grava e situatia romanilor din Harghita si Covasna

Daca nu au curs tone de cerneala pe tema romanilor din asa zisul Tinut Secuiesc – zic asa zisul pentru ca pana ce in Romania nu se mai declara aproape nimeni secui, avem putin peste 500 de persoane care se mai recunosc a fi secui si nicidecum unguri – deci daca nu s-a scris pana acum mai mult decat despre orice altceva in tara asta, atunci nu s-a scris deloc. Dar desi avem parte de multa manipulare, sa nu uitam ca nu am inventat noi cazul Csibi Barna, iar grupurile maghiare de pe FaceBook alterneaza cu cele in limba romana, unde principalele subicte sunt superioritatea maghiara si dreptul lor de a guverna in Ardeal – in detrimentul altora, caci altfel nu am avea subiect de discutie!

Cat de grava e situatia romanilor din Harghita si Covasna

Daca aveti dubii, citii pe cei doi, desi numarul lor este de cateva zeci de iredentisti. Aveti dubii in ceea ce priveste exprimarea? Oare cine sunt in Ardeal urmasii lui Avram Iancu? Oare la cine se refera maghiarul cand zice ca Romania a venit la secui, deci jos steagurile? Cine mai are dubii, sa se informeze mai bine, sa caute si sa vada cam ce spun „anumiti maghiari” din asa zisul Tinut Secuiesc, sa se intrebe de ce marjeaza pe autonomie si independenta Ardealului.

In mod evident ca am putea spune ca avem aici incidente sporadice, doar ca multi nu stiu ca aceasta este activitatea zilnica a celor de mai sus si aaltor cateva zeci de indivizi, unii cu nume false romanesti, care zi de zi, chiar si cand sunt sarbatori, adauga astfel de postari si incita cele doua etnii la ura si nu lasa sa treaca o zi fara a face asta. Exemplele ar fi multe, iar daca in cazul provocarii de la Kaufland nu se poate sti cu exactitate de ce nu a fost servit, iar in cazul turistilor – mai ales a celor cu acent, poate ca profitul este mai important decat razboiul interetnic, este evident ca situatia romanilor din satele si orasele preponderent maghiare este grea.

Daca nu am sti ca in asa zisul Tinut secuiesc traiesc peste 400.000 de romani in timp ce maghiarii nu sunt mai mult de 600.000, deci nu vorbim de o majoritate covarsitoare, care sa justifice intr-un fel lipsa de comunicare in limba romana, poate am trece cu vederea aceste derapaje. Ideea este ca daca nu facem ceva sa le stopam – derapajele – atunci trebuie sa ne asteptam la lucruri mai grave, iar daca situatia va degenera intr-o zi ma indoiesc ca le va fi mai bine unora sau altora.

 

News Reporter