Broderia – principala bijuterie a anilor 1940

Vrem sa va facem o excursie in trecut, o excursie care sa va umple de entziasm, de frumos, de drag pentru lucrurile care le faceti cu mainile voastre, lucruri care aduceau caldura, stralucire si bucurie, chiar in perioadele nefaste ale istoriei. Broderia a fost principala bijuterie a anilor 1940 ai secolului trecut.

Anii 40 ai secolului trecut au fost ani grei, plin de lipsuri si greutati ca si multi alti ani de razboi din toate timpurile.

Dar, in ciuda razboiului, in ciuda foametei, lipsurilor, in ciuda la toate femeile din acele timpuri aveau aceleasi aspiratii ca si noi – doreau sa fie frumoase si frumos imbracate. Sa obtii in acele timpuri haine noi, tesaturi sau bijuterii era foarte dificil, aproape imposibil pentru multi. Prin urmare, una dintre principalele bijuterii, care infrumuseta rochiile doamnelor de atunci a devenit broderia. Cea mai populara culoare in acei ani era culoarea neagra, in asa fel broderia facuta pe negru mai anima acesta culoare stricta si sumbra. Pentru noi azi negrul este culoarea elegantei. Dar noi traim intr-o viata plina de culoare, alegem negru de placere. In acele vremuri totul era in negru sau gri, si viata era la fel. Orice alta culoare iti bucura nespus ochii, te scotea in evidenta. In plus, noi astazi stim ca orice broderie cusuta pe negru arata foarte spectaculos, vuloarea neagra, ca si cea alba este compatibila cu orice alta culoare. De aici, cu orice culoare ai coase pe negru – tot va arata bine!

Tehnicile folosite erau foarte diferite – linistita, cusatura neteda, riselie, cruce, ornamentatii cu margele, paiete si multe altele.

Treptat, broderia a devenit la moda, chiar si designeri celebri au inceput sa foloseasca broderia inn colectiile lor. Despre cel mai celebru creator de moda, care a folosit broderia in lucrarile sale si a fost denumit: artistul broderiei vestimentare – Francois Lesage am scris si noi cateva articole, despre care puteti citi AICI , la fel puteti vedea si o parte din cele mai vestite lucrari ale sale.

Va prezentam mai jos si o colectie de rochii a anilor 1940 din secolul trecut. Vizionare placuta!

News Reporter