Amenzi de 78 de milioane de euro in timp de pandemie

In Romania s-au dat in perioada martie – aprilie amenzi de 78 de milioane de euro in timpul pandemiei, adica cam tot atat cat a strans tara pe impozitul pe profit in luna februarie. Daca ne luam dupa amenda primita de Robert Negoita, adica 10.000 de lei el si tot atat iubita sa, nu e greu de imaginat cum s-au strans acesti bani. Mai ramane sa ne anunte ANAF-ul cat a incasat din aceste amenzi, caci este clar ca mii de romani nu vor putea plati niciodata aceste amenzi! Reamintim ca amezile pot fi cuprinse intre 2.000 si 20.000 de lei. Asta cand stim ca in medie romanii pot primi in jur de 3.000 de lei pe luna, dar majoritatea nu depasesc jumate din aceasta suma.

Amenzi de 78 de milioane de euro in timp de pandemie

Evident ca aceasta suma nu inseamna nimic daca nu ai cu ce sa o compari: de exemplu cu amenzile de circulatie date in timpul „operatiunilor speciale”, sau cu amenzile date pentru alte timpuri de infractiuni. Oricum ar fi, suma este mare si nu credem ca va fi incasata la buget nici macar in jumatate. Daca Romania nu se poate mandri cu realizari majore pe niciun plan, macar la amenzi sa fim peste media europeana, daca nu chiar mondiala.

Cum stabileste politistul cat sa fie amenda, nu stim. Nu am vazut norme de aplicare si in afara de cazurile de sfidare, nu credem ca amenzile ar trebui aplicate – mai ales pentru ca nu ai scris declaratia sau ma rog, nu te crede politistul sau tot el crede ca nu era necesara deplasarea. Este o opinie personala, de jurnalist – deci trebuie tratata ca atare. Daca s-ar da legile dupa cum visez eu, ar iesi probabil debandada, asa ca e mai ok sa ramanem strict la cifre: 78 de milioane de euro! Inmultiti cu cinci si obtineti in lei. Avem bani de cativa kilometri de autostrada? Construim cateva spitale, scoli?

UpDate: intre timp amenzile aplicate pe timp de pandemie pentru nerespectarea regulilor a ajuns la 120 de milioane de euro! S-a sezizat si avocatul poporului, dar sa vedem si rezultatele.

News Reporter