8 secrete ale bunastrarii

Fiecare dintre noi are cunostinte sau chiar prieteni, succesul financiar si bunastarea carora cauzeaza o usoara (sau mai mare) invidie. Acestea reusesc sa-si construiasca o cariera de succes, sau de afaceri, calatoresc in jurul lumii, urca pe munte sau ruleaza maratoane, si mai reusesc sa puna bani deoparte pentru pensionarea lor, ba si sa-i inmulteasca uneori. Ce sa priveasca la toate acestea un om obisnuit, care abia isi duce zilele de la un salariu la altul, ba si cu credite la banca?

Norocosii care fac parte din prima categorie, nu le va fi necesar sa citeasca mai departe. Celor din ultima categorie le va fi, probabil, interesant sa afle ce le-ar spune despre obiceiurile lor financiare prietenii mai de succes. Daca ar fi dorit, desigur. „A cheltui mai mut decat castigi – un obicei foarte rau si greu de invins!” Noi v-om incerca!

8 secrete de ale bunastarii pe care cei bogati nu le impartasesc.

1. Planifica bugetul.
Nu va faceti griji, nu este infricosator. Cateva miscari cu mouse-ul, si veti fi cu un pas mai aproape de prosperitate.
Exista multe aplicatii gratuite sau platite pentru tinerea bugetului familiei. Dar poate veti prinde gust pentru un tabel obisnuit in Exel. Important – inregistrati toate veniturile si cheltuielile cu amanuntul, inclusiv plata pe carduri de debit si carduri de credit datorii. Avand in fata o astfel de inregistrare financiara, va fi mult mai usor sa reflectati. Veti fi surprinsi cati bani se cheltuiesc pe lucruri inutile, lucruri, care de fapt nici macar nu aduc o bucurie deosebita.
Inteleptii sfatuie cetatenii obisnuiti, pe cei ale caror venituti lunare nu sunt de milioane, sa respecte urmatoarea strategie de distributie a cheltuielilor sale:
50% – pentru produse alimentare, chirie si produsele de prima necesitate;
30% – cheltuieli neplanificate;
20% – pentru a plati datoria sau economii.
Oricare dintre prietenii talentati in finante va va spune, ca este usor sa planifici un buget. Mult mai dificil sa-l pui in aplicare.
2. Puneti deoparte regulat.
Speram ca, aaveti gandul la pensionare pentru mai devreme sau mai tarziu. Dar nu cred ca nimeni dintre voi se gandeste ca se poate cu adevarat trai pe banii din pensie, nu? Deoarece mult timp pe ea nu veti trai. Prin urmare, este necesar sa puneti bani deoparte. Din cinci sau zece la suta din salariul lunar pe perioada la mai multi ani se poate aduna o suma destul de decenta de bani. In ce moneda sa-i pastrati, ii puneti intr-un depozit bancar, investiti – un subiect pentru un alt conversatie. Dar acesti bani precis v-ar prinde bine la batranete sau si mai devreme in caz de urgenta.
Viata are un obicei prost de a ne surprinde. E bine, in cazul in care numai s-a defectat masina, uneori se intampla si mai rau. Dar, orice s-ar intampla, faceti efortul de a crea un fond de rezerva, suficient cel putin pentru trei, sase luni de viata.
3. Nu abuzati de credite.
Cardul de credit – un lucru convenabil si, uneori, foarte util. Rezervarea masinii intr-i calatorie, de exemplu. Nu puteti renunta la credit si imprumuturi – cumparaturile pot fi diferite. Dar a trai pe credit in fiecare zi – un obicei prost si de lux. Daca priviti cu atentie oferta atractiva a bancilor pentru credite in detaliu, veti vedea ca orice lucru cumparat este mai scump cu % de credit al bancii platit de voi bancii pentru utilizarea banilor. Sunteti siguri ca sigur ca doriti sa cumparati totul cu 25% mai scump? Nu este mai bine de a incerca sa traiti din mijloacele voastre?
4. Amintiti-va despre oportunitatile ratate.
Nu uitati ca pentru orice achizitie platiti de doua ori: odata pentru lucru cumparat, a doua oara pentru refuzul a altceva, pentru ce puteati cumpara. De exemplu, cumparand pantofi, este important sa realizati ca o rochie deja nu mai puteti cumpara sau pastra acesti bani pentru batranete. Intuitiv, inteleg acest lucru multi, dar tin minte doar persoanele cu „tinta” financiara.
Dupa cum spune miliardarul Warren Buffett, nu este omul cel mai incompetent din punct de vedere al banilor, greselile majore in gestionarea banilor – „Oportunitatile ratate”.
5. Nu renunta prea usor.
Dacă bogatia nu va fost data la nastere, va trebui sa munciti din greu pentru ea. Deci temperati-va caracterul. Daca veti cerceta biografiile oamenilor bogati si de succes ale lumii mai aproape, veti vedea ca nu exista numai suisuri, ci si coborasuri, dar si dezamăgirea profunda. Succesul lor este ca acestea le pot depasi pe toate. Ei au mers spre obiectiv si nu s-au oprit, nu au fost lenesi. Paradox: sa realizati ca intr-adevar sunteti lenesi, doar voi puteti. Este putin probabil sa va spuna asta altcineva.
6. Nu va lasati dusi de val de catering.
Cafeaua de dimineata la Starbucks, un pranz de afaceri cu colegii intr-o cafenea placuta, si o gustare – „Frappuccino”, fara de care aceasta zi ar fi insuportabila… „25 % pe vant” – iata ce ar gandi un om rezonabil din punct de vedere financiar. Si el si stie ce spune si ar avea dreptate.
Cafeaua de dimineata de zi cu zi va costa la Starbuks 1000 $ pe an. Daca serviti cafeaua acasa puteti economisi cel putin 900 $ pe an chiar daca adaugati lapte si zahar. Este destul de mult, tocmai bine pentru o saptamana in plus de odihna decenta la o statiune.
Deci, tot nu va hotarati sa va refuzati de Starbucks?
7. Stabiliti in scop bine definit.
Pentru ca o persoana sa aiba un stimulent bun pentru a lucra, a gestiona banii lui, ea are nevoie de un scop clar. Deoarece este dificil sa ajungi la locul potrivit, daca nu stii incotro mergi. Este bun orice scop – o pensionare prospera, vacanta, mobilier nou, casa, educatia copilului. Sau timp pentru a urca pe munte sau participa la maratoane. Notati-va obiectivul si depuneti eforturi pentru el, orientati-va dupa bugetul stabilit. Daca ati stagnat, cereti sfatul de la prietenul, care a urcat pe Everest.
8.Fara trenduri.
Printre altele, despre amicul in blugi de la H & M, cu un smartphone in mana de ultima generatie? El acasa inca nu are smart TV? El cu mirare se uita la telefonul de 6S iPhone, blugii de 15 de mii $, si intreba despre valitatile geniale ale televizorului? Dar, cel mai precis bani in cont are mai mult el, decat tine. Deoarece cumpararaturile dupa impuls – calea spre saracie. Ati inteles asta, dar nu va puteti opri? Incercati o regula: sa platiti cu bani numerar. In primul rand, o astfel de situatie nu este prea convenabila, nu este tocmai comod de a purta un munte de bancnote in buzunar. In al doilea rand, veti vedea sau chiar simti, cat de mult ati cheltuit. Studiile arata: platind in numerar, oamenii chetuie cu 15-20% mai putini bani decat la utilizarea cardurilor de credit. Iata am si gasit sursa de fonduri pentru o viata confortabila la batranete sau educarea copilului.

News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *