Vinuri autohtone

Stereotipul general este că românii sunt mari consumatori de bere dar adevărul e că noi, ca și popor, avem o istorie milenară legată de vin. Mulți dintre noi preferă un vin bun, natural, față de o bere generică, de fabrică. Avem regiuni în țară recunoscute ca mari producătoare de vinuri de calitate, unele recunoscute la nivel internațional. Nu vorbim aici de ,,vinul” la bidon de plastic și nici de vinurile pe care le putem găsi la orice chioșc. România are o gamă variată de vinuri care pot intra cu ușurință în competiție cu varietăți din afară. Deși puțin promovate la nivel internațional, cunoscătorii în domeniu pot aprecia gama de sortimente oferită. Două regiuni ies mereu în evidență, atât din punct de vedere al calității cât și al gustului.

Moldova

Moldova, ca regiune, a fost mereu cunoscută drept patria podgoriilor și a vinului. Care dintre noi nu a băut măcar o dată în viață un Cotnari? Podgorii cu tradiție au rezistat schimbărilor sociale șau politice iar în satele moldovenești se păstrează încă tradiția care spune că apa e bună doar pentru spălat.
Vinul este asociat cu multe dintre ritualurile religiei creștin-ortodoxe. De la împărtășanie la vinul vărsat pe mormântul răposatului, această băutură face parte din cultura tradițională românească.

Dobrogea

Vinurile dobrogene sunt un soi aparte. Datorită climatului specific și tradiției îndelungate în domeniu, podgoriile din această regiune au reușit să creeze varietăți aparte, multe dintre ele recunoscute pe plan local și internațional.
Dobrogea e un caz special. Solul și clima contribuie la crearea unor soiuri de vin variate din punct de vedere al gustului, culorii și aromei iar cramele din zonă se concentrează în primul rând pe calitatea produsului. Dealtfel, vinificația are o tradiție milenară în zona Dobrogei iar progresul tehnologic a transformat această tradiție într-o veritabilă industrie.
Magazinele online precum Crama Histria oferă vinuri roșii, albe sau rose în câteva variante atent selecționate, mediul online oferind posibilitatea de a le achiziționa indiferent de orașul din țară în care vă aflați.
Dacă sunteți în căutarea unui anumit sortiment sau pur și simplu vreți să experimentați o varietate nouă de vin, cramele românești vă stau la dispoziție. Multe soiuri autohtone pot concura cu succes în fața vinurilor din străinătate. La aceasta se adaugă și avantajul prețurilor ceva mai accesibile, în funcție de vinul căutat, precum și garanția calității, asta dacă apelați la crame cu reputație în domeniu.
Vinurile autohtone sunt o alegere bună indiferent de ocazie. Gama variată disponibilă pe piață vă asigură sute de opțiuni, atâr pentru evenimente importante cât și pentru consumul obișnuit. Merită să le încercați!

News Reporter