Romanii si-au luat revansa de la Dior

Modelele si hainele nationale devin adesea victime ale unor marci sau artisti atunci cand este vorba de lucrari neordinare. De data aceasta, „imprumutat” de DIOR a devenit costumul popular din partea nordica ca a Romaniei, judetul Bihor, a carei haine nationale au servit ca prototipuri pentru modelele Dior in 2017. Un grup local, activ social a decis ca este necesar sa-si i-a revansa de la Dior.

Romanii s-au razbunat pe Dior, creandu-si propriul brand de haine nationale: adaugam si noi – Haine si traditii din BIHOR mult mai bune si autentice decat la Dior

Cand a fost prezentata colectia de toamna de la Dior de anul trecut, s-a dovedit ca unele haine si veste erau aproape totalmente copiate de pe hainele traditionale ale bichorilor. Celebra casa de moda vinde acum aceste obiecte cu treizeci de mii de euro, in timp ce nici un procent din aceste sume de vanzari nu este trimis in comunitatea Bihor, deoarece Dior nu a mentionat sursa de inspiratie in mod oficial.

De curand s-a gasit o rezolvare stralucita pentru aceasta situatie, care a devenit o modalitate de combatere a furtului patrimoniului cultural. Revista de moda romaneasca Beau Monde in luna aprilie a lansat o campanie in care designerii locali si mestesugari au creat propriul brand de moda Bihor Couture, care sa serveasca drept restaurarea dreptatii si pastrarii traditiilor. Proiectul va permite sa cumparati haine traditionale din Bihor la un pret mult mai mic, si rasplatind astfel pentru munca autorilor autentici.

In luna mai a acestui an, una dintre maestrii Bihor Couture a vizitat Saptamana Modei din Paris.

Vizualizati aici ALBUMUL cu haine traditionale dn Bihor! Si nu uitati ca traditia ne defineste ca neam!

News Reporter