Manerele de lemn si matricele vechi – cel mai important accesoriu in Germania pentru productia de biscuiti cu anason pentru sarbatoarea de Craciun – Springerle (Springerle anise cookie), despre care se stie cam din anii 1400.
Manere de lemn si matrice vechi pentru biscuiti Springerle (Springerle anise cookie)
Foarte interesante unelte. As fi si eu foarte fericita sa pot procura unul de acest fel, macar si pentru utilizarea la ocazii speciale, cum ar fi, de Revelion sau de Pasti, de ziua de nastere a copiilor. Cu toate acestea, lucrul cu astfel ustensile pare a fi destul de complicat, iar aluatul ar trebui sa fie ceva foarte specific. Dar rezultatul ar merita. Sunt obtinute niste bunatati foarte frumoase si apetisante. Desi, sincer, eu nu sunt un mare fan al anasonului.
Din cate am inteles eu se produs si astazi in germania o mare cantitate de astfel de matrice din lemn si manere cu desene pentru toate ocaziile. Judecand dupa imaginile gasite in ziua de azi se produc astfel de bunatati nu doar de Craciun.
Reteta biscuitilor (Springerle cookie) pentru fanii anasonului:
4 oua mari
2 linguri de unt
4 picaturi de ulei de anason (optional)
2 lingurite praf de copt
1/4 de lingurita de sare
2 cani de zahar
4 cani de faina cernuta
1/4 cana de seminte de anason (se recomanda pisate)
1. Se amesteca untul si zaharul, adaugati le ele ouale batute intr-o spuma groasa si picaturile de ulei de anason. Amestecati pana la uniformizare.
2. Springerle in forme: adaugati faina la amestecul rezultat, aluatul este framantat pana cand devine o moale (acest lucru necesita aproximativ 15 minute). Daca credeti ca faina nu este suficienta – mai adaugati putin. Puneti aluatul intr-un prosop curat si-l lasati in frigider timp de 2-3 ore.
3. Springerle se formeaza in matricea speciala sau sucitorul de lemn: Intindeti aluatul pe masa presarata cu faina, grosimea aluatului nu va depsii 1 centimetru. puneti pe aluat matricea, o intoarceti invers, neteziti cu sucitorul pentru a umple cavitatile din matrice care formeaza modelul. Se taie surplusul de pe margini. Se pun parajiturie pe un prosop de bucatarie curat si se lasa peste noapte, fata a fi acoperire.
4. Se coc dimineata in cuptorul de 170 de grade timp de 10-15 minute. Biscuitii finiti trebuie sa fie uscati, sa aiba o suprafata stralucitoare si neteda. Daca credeti ca biscuitii nu sunt suficient de atractivi le puteti adauga culoare folosind un colorant alimentar.
5. Biscuitii de racesc, se pastreaza intr-un recipient inchis ermetic, timp de 2-3 saptamani. Cu cat acestea stau mai mult, cu atat va fi mai puternica aroma si gustul de anason. Cu 2-3 zile inainte de consum bicuitii ar trebui sa fie putin inmuiati, punand in recipientul de pastrare cateva felii de mere. Pofta buna! Vizualizati si o impresionanta GALERIE cu aceste bunatati frumoase.
Mai cititi la aceiasi tema:
Fulgi de zapada pentru revelion
Sfaturi practice: suc de portocale;
Cum aducem in casa bogatia si norocul?