Istoria modei: anii 1950 – model de feminitate

Fiecare epoca a lasat amprenta sa in istoria modei, moda anilor cincezi a devenit una dintre cele mai elegante si pline de farmec in intreaga istorie a secolului al XX-lea. Probabil din acest motiv din 2012, multi designeri introduc in colectiile lor rochii si alte atribute ale anilor 1950. Deci, cum a fost moda anilor 1950? Care sunt principalele sale caracteristici?

Istoria modei: moda anilor 1950 – model de feminitate

Dupa razboi, femeile obosite de stilul militar, au dorit foarte mult sa se simta fragile si delicate, sa se intoarca la tesaturi bogate si linii rafinate la imbracaminte, anume din aceasta cauza care la fundamentul modei anilor ’50 a fost accentuata feminitatea : talie de viespe, solduri rotunjite, tinuta regala si toate acestea erau puternic accentuate prin croiala la haine, stilul de pantofi si accesorii.

Imbracamintea. Stilul care a definit tendinta anilor ’50, a fost prezentat de designerul Christian Dior 12 februarie 1947, care imediat a fost botezat prin termenul „New Bow”. Colectia a fost o senzatie, si a devenit stilul definitoriu pentru deceniul urmator. Dior a spus: „Am lasat in urma epoca de razboi, cu uniforme, cu serviciul pentru femeile cu umeri largi de boxer. Am pictat femei, care amintesc de flori:. Umeri, linii de piept in panta rotunjite, talie de viespe si fuste late, divergente in jos ca o floare”. In moda s-au intors corsetele, fustele largi, s-a subliniat bustul inalt, umerii rotunjiti. Dar noul stil de „New Bow” nu le-a placut tuturor designerilor de moda. Coco Chanel la varsta de 71 de ani,  a comentat cu privire la activitatea lui Christian Dior: „Dior? El nu a imbraca femeile, el le umple”. De aceea, in 1954 a revenit in industria modei cu colectia sa, care se bazeaza pe fuste stramte, jachete fara rever semifitted, pantofi ingusti si genti cu toarta din lant. Astfel, Chanel a fost capabila de a crea un costum pentru femei „in care sa poti cu usurinta si cu gratie sa te urci in masina fara ajutor”.

Accesoriile. O mare importanta s- a acordat si accesoriilor. Femeile au inceput din nou sa mearga pe tocuri, sa poarte palarii si manusi. Gentile erau de asemenea un accesoriu obligatoriu pentru orice fashionista, preferatele fiind genti mici de forme geometrice. Un accesoriu important a erau centurile late, prin care femeile isi subliniau talia. In anii 50-a ai intrat in voga colierele cu  pietre si perle.

Vedeti si GALERIA cu o selectie de fotografii de colectie din moda timpului.

News Reporter