Daca vrei sa fii corect esti fraier

Legislatia din Romania este un fel de jungla pentru cetateanul corect, am simtit asta pe propria mea piele de cateva ori, practic esti nevoit sa incalci legea ori de cate ori vrei sa nu ai batai de cap. Am sa incep cu faptul ca in Romania 90% dintre probleme se pot rezolva exclusiv cu buletinul ( am mai povestit cum la starea civila am mers cu mama de mana, careia i-am facut procura cu pasaportul ca sa-mi ridice un duplicat, pentru ca mie personal cu acelasi pasaport valabil nu mi se poate da!!), deci desi legal un cetatean roman cu domiciliul in strainatate ar trebui sa predea buletinul ( CI ) el este obligat sa-l pastreze, daca nu vrea sa alerge aiurea pe la notari ori de cate ori are nevoie sa rezolve ceva in propria tara!

Daca vrei sa fii corect in Romania esti fraier

Mai noi am aflat si alte absurditati ale legislatiei – sau poate a angajatilor ce papa banii de la bugetul Romaniei, este vorba de obtinerea documentelor dupa ce ti-au fost furate. Mai pe scurt, daca ai ghinionul sa ti se fure borseta cu acte si esti cetatean roman cu domicilul in strainatate, ba mai ai si ghinionul sa iti fi preschimbat permisul auto, esti deja un cetatean mort pentru cel putin sase luni!

Cum sta treaba, ai nevoie de pasaport de cetatean strain cu domicilul intr-o anumita tara ( oricare ar fi ea, Germania, Moldova, UK sau Irlanda ). Cand mergi la consulat, iti explica ca pe langa alte acte doveditoare, ai nevoie de permisul de sedere in tara respectiva, care tocmai ti-a fost furat, deci nu ai cum sa-l mai ai. Te duci frumusel la evidenta populatiei din tara unde ai domicilul permanent, unde pentru a se elibera permisul de sedere permanent, ai nevoie de pasaport – pentru ca buletinul nu contine suficiente date, sau mai stiu eu de ce ). Evident ca aici nu ai cum sa prezinti pasaportul, caci tocmai ti s-a furat!

Rezolvare romaneasca: iei matale o foaie consulara si te duci in Romania, faci buletinul ( CI – carte de identitate ), cu el mergi si faci un pasaport – pe 5 ani maxim, te intorci in tara unde ai domiciliul permanent, faci evident un act de identitate valabil fix 5 ani – inainte cand pasaportul se dadea pe 10 ani, mai era cum mai era! – apoi pentru a intra in legalitate, te duci si predai – anulezi – CI romanesc, evident si pasaportul, pentru ca acum poti cere legal sa ti se faca altul, pentru cetatenii romani stabiliti in straintate! Nici acest calvar ilogic nu ar fi inutil daca nu ar trebui sa stai fara documente cel putin jumtate de an.

News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *