Ce trebuie sa stim despre rezidenta fiscala in 2018

Avand in vedere ca sunt multe intrebari legate de Rezidenta fiscala a cetatenilor romani plecati in strainatate ( care au domiciliul in Romania sau in oricare alta tara ), ANAF a raspuns inca din luna noiembrie la principalele intrebari legata de acest subict. Important: cu 30 de zile inainte de a parasi tara si a te stabili cu rezidenta fiscala in alt stat, ai obligatia sa completezi la ANAF o declaratie: “Chestionar pentru stabilirea rezidentei iscal a persoanei fizice la plecarea din Romania” – acesta se poate trimite si prin posta! Cum obtinem chestionaru? Il descarcat GRATUIT de pe site-ul ANAF de aici! Declaratia se trmite la ultimul domiciliu ( judet ) unde ati avut rezidenta fiscala in Romania!

Atentie! Daca nu realizezi venituri, nu ai ce declaratie sa depui – pentru ca nu ai ce venit sa declari si deci pentru ce sa platesti impozite!

ANAF: Chiar daca intre Romania si Spania este semnata o conventie pentru evitarea dublei impuneri in vederea aplicarii prevederilor acesteia este necesar stabilirea rezidentei fiscale prin depunerea formularul “Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania”.

Prin urmare daca realizati venituri si in Romania va trebuis a platiti si cintributiile la asigurarile sociale! Atentie la cei care au plecat din tara dupa anul 2012, iata ce spune ANAF despe situatia lor!

ANAF: Daca dvs. sunteti plecata in Spania din 2004, iar sotul dvs. din 2007, nu aveti obligatia depunerii chestionarului, obligatia revine doar persoanelor care au parasit teritoriul tarii noastre de la data intrarii in vigoare a Ordinului ministrului finantelor publice nr. 74/2012. In situatia in care dumneavoastra si sotul aveti inca domiciliul in Romania, sunteti tratati ca persoane fizice cu domiciliul in Romania si sunteti considerati ca rezidenti fiscali in Romania

News Reporter