Iohannis depune o corana de flori in memoria victimelor Revolutiei, la Universitate!

Iohannis depune o corana de flori in memoria victimelor Revolutiei, la Universitate!

Iohannis a ajuns in Piata Universitatii, unde a depus o corana de flori in memoria victimelor Revolutiei din Decembrie 1989, ramanand minute bune langa oamenii prezenti acolo cu semnul revolutiei: tricolorul gaurit. La fata locului sunt cateva sute de oameni, revolutionari si nu numai, paziti de fortele de ordine. De altfel, si Senatul alaturi de Camera Deputatilor au depus cate o corana de flori, fara a fi fie Presedintele Senatului – Calin Popescu Tariceanu, fie Presedintele Camerei Deputatilor – Liviu Dragnea, probabil fiind constienti ca nu vor fi bine primiti.

Pe 21 decembrie 1989 a inceput Revolutia si in Bucuresti, mii, zeci de mii de oameni adunandu-se in zona Hotelului Intercontinental din Piata Universitatii si au pus bazele unei baricade pentru a opri fortele de ordine de pe atunci (militia, armata) de la o interventie.

De altfel, 21 Decembrie 1989 a fost si ultima zi de presedintie a dictatorului Nicolae Ceausescu, fiind si ziua in care Ceausescu, increzator in fortele muncitoresti, a convocat o manifestatie in Piata Palatului, in dreptul sediului Partidului Comunist Roman, iar, la ora 12:00 urma sa inceapa aceasta mare manifestatie, unde au fost impartite zeci de mii de pancarde prin care se condamnau protestele de la Timisoara, primul oras scapat de comunism. Nu la mult timp de la inceputul protestului, Ceausescu este intrerupt de catre un sunet ciudat, urmat de huiduieli si fluieraturi din partea protestatarilor.

La scurt timp, Elena Ceausescu incearca sa opreasca manifestantii furiosi, insa acest lucru este in zadar. Imediat dupa incercarea Elenei Ceausescu de a opri protestatarii, dictatorul Nicolae Ceausescu se retrage de la balcon, toate trasmisiile video si audio fiind intrerupte, dar dupa cateva minute, Ceausescu reapare la balcon cu masuri disperate si urgente pentru a opri protestatarii, precum cresterea alocatiei si a retributiei minime.

Incercarea esueaza si mitingul lui Ceausescu se sparge, iar pe strazile laturalnice se aduna zeci de mii de oameni pentru a manifesta impotriva regimului, iar, dupa ora 14:00 incep sa apara primele vehicule blindate.

In timpul serii, numarul protestatarilor creste, iar armata primeste ordin de a readuce ordinea si linistea publice, iar in toiul noptii incpe sa se traga in protestatari, bilantul fiind unul tragic: 49 de morti si 112 raniti.

News Reporter