Pomul de calin (Viburnum), care in limbile slave se scrie „Kalina” este un arbust din familia „Caprifoliaceae”, cu fructe de culoare rosie, asemanatoarea cu ciorchinele socului. Este folosit in medicina pentru a extrage din fructele lui un medicament care scade tensiunea sanguina.
Esti prieten cu calinul – nu ai nevoie de medicina!
Calinul – unul din cele mai utile pomusoare din natura, care are multe proprietati curative.
La acest pom totul este de folos pentru sanatate: coaja, crengile, florile, fructele si samburii uscati.
Stramosii nostri stiau despre proprietatile curative ale calinului (Viburnum), stiau ca fructele lui imbunatatesc functiile inimii, au un efect calmant.
Vitamina C in calin este de 1, 5 ori mai multa decat de lamaie. Are fier, seleniu, iod, caroten, fosfor. Viburnum cu miere este prescris pentru raceli. Ceaiul facut din fructe de calin era folosit la boli de piele pustule, inflamatii ale gingiilor. Un decoct din radacini si scoarta de copac se da copiilor cu scrofuloza, crampe si insomnie, decoctul din flori si fructe de padure – pentru friguri. Chiar si sucul din frunze era fost folosit ca un tonic dupa boli grave, escoriatii, eruptii cutanate, si zona zoster.
Cuiva nu-i place din cauza amaraciunii, dar este acest lucru – amaraciunea este utila pentru diabet zaharat si bolile sistemului cardiovascular. Fructele de padure Viburnum ucid mucegail, bacteriile si virusii.
Daca am fi nevoitu sa facem o listacu toate bolile care sunt tratate cu calinul ar fi trebuit sa enumaram aproape toate organele umane – creierul, inima si stomacul, ficatul si organele de reproducere, plamanii si vasele de sange – de la alergii la cancer.
Fructele si florile de Viburnum sunt recoltate in perioada de inflorire si coacere pe vreme uscata. Fructele se usuca bune intr-un uscator sau cuptor la o temperatură de aproximativ 80 grade. Florile se usuca in uscator la temperatura aproximativ 45 de grade, se pastreaza si unele si altele nu mai mult de 2 ani.
Coaja de Viburnum este recoltata in timpul fluxului de seva (aprilie) numai de pe ramuri laterale (nu de la trunchiul principal). Uscarea se face sub streasina la aer liber. Se pastreaza nu mai mult de patru ani.
Nu vom insira aici lista cu toate proprietatile utila ale calinului – ar fi nevoie de triplu spatiu si nu asta e scopul nostru. Scopul este sa va atragem atentia, sa va indreptam spre surse informationale de folos.
Fructele de calin proaspete pot fi consumate numai dupa inghet. Acestea contin multivitamine, imbunatatesc performanta si au un efect profilactic pentru multe afectiuni.
Retete utile din fructe de calin.
Calinul in miere – este delicios, se pregateste intr-un mod diferit. Fructele de Viburnum cu tot cu ramuri se inmoaie pentru prima data in miere incalzita si apoi se usuca intr-o tava de copt intr-un cuptor cald. Astfel de ciorchinele cu fructe de calin pot fi stocate pentru o perioada lunga de timp, toata iarna.
Fructele de Viburnum fierte in miere sunt utile pentru raceli, tuse, raguseala, sufocare, diaree, boli de ficat, icter.
Daca pe tot parcursul anului veti lua cate o ligurita de fructe de Viburnum cu miere in fiecare seara, veti preveni problemele cu tensiunea si mai este un excelent mod de prevenire a ulcerului gastric si tumorilor.
Fructele si toate celelalte produse din calin pot fi utilizate sub forma de: decoct de coaja de Viburnum; ceai; cidru; bai si multe altele.
Cum de a elimina amaraciunea din fructele de Viburnum?
Amaraciunea dispare din fructele de calin odata cu inghetul. dar, pentru a face mai calinul mai putin amar si a nu pierde vitaminele si mineralele, fructele proaspetese freacatcu zahar (sau miere) in raport de 1: 1.
Contraindicatiile pentru utilizarea calinului.
Sarcina, coagularea rapida a sangelui, tromboza, guta, boli de rinichi, hipotensiune arteriala, aciditate ridicata la stomac, pietre la rinichi. Calinul nu este tolerat de toti in mod egal, pentru a incepe consumul lui drept medicament consultati medicul si cititi mai multa informatie.
Va dorim multa sanatate!