Bulgaria si Croatia in zona EURO, Romania pe dinafara

Acum ceva timp in urma Banca Centrala Europeana anuntase ca dintre tarile care doresc sa treaca la zona EURO, doar Bulgaria si Croatia au indeplinit in parte cerintele impuse. Romania nu a indeplinit niciuna din conditiile necesare pentru a trece la EURO, asa ca vestea ca doar cele doua tari au fost admise in anticamera zonei euro, nu mai surprinde pe nimeni. Bulgaria si Croatia au fost admise in Mecanismul cursului de schimb, deci peste trei ani cele doua tari vor trece la moneda unica. Inca odata suntem depasiti de bulgari, care par mai seriosi in abordarea aderarii la Uniunea Europeana.

Bulgaria si Croatia in zona EURO, Romania pe dinafara

Nu faptul ca Romania nu a fost acceptata in Mecanismul cursului de schimb ne ingrijoreaza, ci faptul ca ajungem incontestabil coada Europei la orice domeniu. Valdis Dombrovskis, vicepresedintele al Comisiei Europene s-a aratat incantat de progresele facute de cel doua tari, noi ne aratam ingrijorati de evolutia tarii noastre in toate aspectele economice. Nu reusim sa absorbim fondurile europene, nu reusim sa aderam la Spatiu Schengen si iata nici trecerea la moneda unica nu este aproape.

Remintim ca Zona Euro nu a mai primit alte tari din 2015, cand a fost admisa Lituania. Care este de fapt problema majora? Ci lei sau euro e cam totuna pentru o tara ca a noastra, insa cele patru conditii de aderare: stabilitatea preturilor, soliditatea finantelor publice, stabilitatea cursului de schimb si convergenţa ratelor dobanzilor pe termen lung, sunt de fapt indicatori ca tara merge pe un drum bun. Ce ne spune raportul bancii europene? Ca preturile nu sunt stabile, ca finantele publice o duc rau, cursul de schimb este imprevizibil si rata dobanzilor este atat de fluctuanta, incat nu prea ai ce calcula pe termen lung. Adica dezastru pe plan national, in ceea ce priveste finantele.

Partea mai putin buna a faptului ca Romania continua sa fie in afara zonei euro, este ca teoretic toate tarile UE cu exceptia Danemarcei, ar trebui sa adere la moneda unica. Adica am fi priniti ci drag, daca am face si noi ceva eforturi. Includerea in ERM-2 ( mecanismul ratelor de schimb ), duce la final in minim doi ani la aderare. Deci cele doua tari au intre doi si trei ani pentru a trece la moneda unica. Cand vom merge in Bulgaria vom avea nevoie de EURO!

Avand in vedere ca Uniunea Europeana vrea sa se dezvolte, este evident ca vor ajuta tarile care au trecut la Euro sa aibe o economie sanatoasa. Asa ca ne asteptam sa vedem cum Bulgaria va depasi curand Romania la toate capitolele. Ar fi culme asa o vedem si in Spatiul Schengen.

News Reporter